Danas glasaju Francuzi: Prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora

0

U Francuskoj se danas održava prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora, a glasanje je već počelo juče u određenim prekomorskim teritorijama zemlje.

Ishod izbora je neizvjestan, ali se očekuje uspon ekstremne desnice.

Oko 49 miliona Francuza biraće 577 poslanika.

Ishod izbora mogao bi dugoročno da promijeni politički horizont Francuske, čiji je predsjednik Emanuel Makron raspustio parlament poslije izbora za Evropski parlament 9. juna kada je najviše glasova osvojila ekstremna desnica.

Munjevita tronedjeljna izborna kampanja završena je u petak u ponoć, a kandidati ne mogu da se izjašnjavu prije zatvaranja birališta danas oko 20.00.

Prema posljednjim anketama, ekstremna desnica na čelu sa mladim Žordanom Bardelom (28) mogla bi da osvoji između 35 i 36,5 odsto glasova.

Na drugom mjestu bi trebalo da bude lijeva koalicija, u kojoj je radikalna ljevičarska stranka Nepokorena Francuska sa 27,5 do 29 odsto glasova, dok je Makronova centristička koalicija na trećem mjestu sa 20,5 do 21 odsto glasova, prema istraživanju javnog mnjenja.

Analitičari smatraju da nijedan od tri tabora neće osvojiti većinu, ni poslije drugog kruga 7. jula, dodajući da u slučaju dugih pregovora o fomiranju nekih koalicija, u zavisnosti od rezultata, postoji opcija formiranja tehničke vlade.

Izbori se održavaju uoči Olimpijskih igara u Parizu koji počinju 26. jula.

(Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.