Dan sjećanja i tuge: Dan kada je Njemačka napala SSSR

0

Povodom Dana sjećanja i tuge, u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata, širom Rusije zapaljeno 1.418 svijeća koje simbolizuju broj dana koje je SSSR proveo u ratu sa nacističkom Njemačkom.

Na današnji dan 1941. godine otvorena je jedna od najtragičnijih stranica u istoriji Rusije – počeo je Drugi svjetski rat i u Rusiji se 22. jun obeležava kao Dan sjećanja i tuge.

Predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin saopštio je da je za sve Ruse podvig njihovih djedova, očeva i pradedova svetinja.

„Vojnici, oficiri, borci u pozadini učinili su sve da istjeraju neprijatelja sa svoje zemlje, da okončaju fašizam. Nisu žalili živote i snagu radi slobode otadžbine, budućih generacija. Za sve nas podvig očeva, djedova i pradedova je svetinja. Treba da uradimo sve da sačuvamo sjećanje na njega i da ga prenesemo našoj djeci i unucima“, rekao je Volodin povodom Dana sjećanja i tuge.

On je dodao da nakon 83 godine ne prolazi bol od spoznaje koliko je patnje i stradanja donio rat, sa kakvim se iskušenjima zemlja suočila boreći se protiv nacističke Njemačke.

„Dvadeset sedam miliona poginulih, do temelja uništeni gradovi, dva i po miliona stanovnika Lenjingrada u blokadi, od kojih su 400.000 bili djeca. Krvave bitke za Moskvu, Staljingrad, Ržev, Kursk“, podsjetio je Volodin.

U zoru 22. juna 1941. godine neprijateljska avijacija je izvršila masovne napade na aerodrome, željezničke stanice, sovjetske pomorske baze, mjesta stalnog razmještaja vojnih jedinica i mnoge gradove duž cijele zapadne državne granice i 250-300 km od nje.

Hitler je računao na strategiju munjevitog rata. Plan „Barbarosa“ je uključivao nanošenje poraza Crvenoj Armiji i pad Sovjetskog Saveza u roku od nekoliko mjeseci uz korišćenje do tada besprekorne taktike blickriga, podseća ruska ambasada u Srbiji.

„Ali, zahvaljujući snažnom otporu Crvene Armije i naporima čitavog sovjetskog naroda, planovima Trećeg rajha nije bilo suđeno da se ostvare“, navela je ruska ambasada na Telegramu.

Na radiju je saopšteno o njemačkom napadu i početku rata. U podne 22. juna 1941. godine, Narodni komesar za spoljne poslove Vjačeslav Molotov obratio se sovjetskim građanima, izgovorivši frazu koja je ušla u istoriju:

Naša stvar je pravedna. Neprijatelj će biti poražen. Pobjeda će biti naša!„.

www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Veliki Otadžbinski rat trajao je 1418 dana i noći, a završio se 9. maja 1945. godine – Pobjedom Sovjetskog Saveza i potpunim porazom zemalja fašističkog bloka.

Gubici SSSR iznosili su do 40 posto svih ljudskih gubitaka u Drugom svjetskom ratu – 26,6 miliona ljudi. Od toga je više od 8,7 miliona poginulo na ratištima, 7,42 miliona ljudi su namjerno istrijebili nacisti na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona je umrlo u žestokim uslovima okupacionog režima. U Njemačku i susjedne zemlje, koje su takođe bile pod njemačkom okupacijom, odvedeno je 5,27 miliona ljudi.

Od 2009. godine na današnji dan se održava nacionalna akcija „Sveća sećanja“ – širom Rusije se pale svijeće u tišini noći u znak sjećanja na sve one koji su poginuli tokom Velikog Otadžbinskog rata, braneći naš miran život, podsjeća ruska ambasada u Srbiji.

Od 2020. godine u 12:15 po moskovskom vremenu najavljuje se opštenarodni minut ćutanja. Ovo vreme nije slučajno izabrano: u 15 minuta nakon ponoći emitovan je apel sovjetske vlade građanima zemlje u kojem je bilo izvješteno o napadu nacističke Njemačke na Sovjetski Savez.

Gore svijeće ispred spomenika i crkva – narod pamti svoje heroje

Ispred ambasade Rusije u SAD zapaljene su svijeće u pomen 27 miliona sovjetskih civila koji su dali život za veliku pobjedu. Praznik je obilježen i u Berlinu, Kišinjevu, u Kini i širom Rusije.

I Sankt Peterburg obilježio je današnji dan sa 80.000 svijeća za pomen svih poginulih u godinama rata.

Na memorijalnom kompleksu „Saur Mogila“ u Donjeckoj Narodnoj Republici gdje su se i u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i u borbama za Donbas 2014. godine protiv istog neprijatelja vodile strašne borbe – gorjelo je sinoć 8.000 sveća.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.