Mladen Mikijelj

Dan pobjede nad nacizmom: Sjećanje na kapitulaciju Hitlerove Njemačke

0

Maršal Georgij Žukov bio jedan od najuspešnijih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, i to ne samo sovjetskih. Bio je slavni ruski komandant, maršal SSSR-a, četiri puta mu je dodijeljena titula Heroja Sovjetskog Saveza, bio je nosilac mnogobrojnih sovjetskih i inostranih ordena i medalja.

Zbog svojih ogromnih i nesumnjivih ratnih zasluga, u svojoj otadžbini je prozvan „Maršalom pobjede“. Upravo je Žukov postao lice i simbol ruske i sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, koji se može porediti sa najvećim ruskim vojskovođama, poput Suvorova i Kutuzova.

Vrhunac njegove životne putanje i vojničke karijere bilo je to što je pred njim, 8. maja 1945., odnosno 9. maja (u 00.43 po moskovskom vremenu) u Berlinu feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao bezuslovnu kapitulaciju trupa nacističke Njemačke.

www.globallookpress.com © Mary Evans Picture Library

To je bio kraj veličanstvenog i strašnog Otadžbinskog rata, koji je Sovjetska Rusija platila sa 26 miliona mrtvih. Na taj način se okončala svjetska katastrofa i prava noćna mora. Svakako, to nije uradio sam Žukov i to se nije desilo nimalo slučajno: pod njegovom komandom Crvena armija je izvojevala najznačajnije pobjede, u grandioznim bitkama za Moskvu, Staljingrad, Lenjingrad, Bjelorusiju i, konačno, u epskoj bici za Berlin.

Crvena zastava nad Rajhstagom/Universal History Archive/Universal Images Group / Getty

Dan pobjede ili Dan Evrope: Tiha revizija istorije

Dana 9. maja u Rusiji i drugim zemljama proslavlja se Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima, dok se u Evropskoj uniji 9. maj proslavlja kao Dan Evrope, u znak sjećanja na usvajanje Šumanove deklaracije 1950. godine, o evropskom ujedinjenju.

Kako je pre godinu dana na Dan pobede za RT Balkan izjavio istoričar Miloš Ković: „Očigledno je da Zapadna i Centralna Evropa vide to na jedan način, a zemlje koje su odigrale odlučujuću ulogu u pobedi nad nacizmom, a tu pre svega mislim na Rusiju, stvari vide različito.“

„Zapravo, i u Rusiji i u Srbiji, sazreva svest o tome da je nacistička agresija na istok Evrope bila samo dio jednog procesa koji traje nekoliko vekova, a koji čine periodični pohodi Zapadne Evrope na evropski Istok“, dodao je Ković.

I u Rusiji i u Srbiji se stvara sve jasnija predstava o stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata, dok se u Zapadnoj Evropi istina sve drskije prikriva. Očigledno je i zašto: nacizam se ponovo pokušava upotrijebiti protiv ruskog i srpskog naroda.

Međutim, marginalizovanje uloge SSSR-a u Drugom svjetskom ratu počelo je mnogo ranije, prije svega na Zapadu. Namjera je da se žrtve proglase za zločince, onog ko je pretrpio genocid za onog ko ga je izvršio, a žrtve nacizma proglašavaju se nacistima.

Revizionizam sve više prodire i u akademske ambijente na Zapadu, među istoričare. Sve se bazira na takozvanoj teoriji totalitarizma, koja želi da izjednači nacizam i komunizam. Hitler se, međutim, nije divio komunističkom Sovjetskom Savezu, već imperijalizmu i rasizmu Britanije i SAD.

Mihail Siergiejevicz / www.globallookpress.com

„Besmrtni puk“ u Rusiji i Srbiji

U Rusiji se Dan pobjede obilježava nizom manifestacija koje su prozvane „Besmrtnim pukom“, u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

Učesnici na Dan pobjede prolaze u koloni, ulicama ruskih gradova sa georgijevskim lentama noseći slike svojih rođaka – veterana vojske i mornarice, partizana, zarobljenika iz koncentracionih logora…

Ova manifestacija je nastala u Rusiji, 4. februara 2014, a prvi put u ovakvom obliku organizovana je 2012, u gradu Tomsku.

U Srbiji se „Besmrtni puk“ obilježava od 2016. godine. Godine 2018. predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je ovu manifestaciju u Moksvi, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlade SAD i Velike Britanije zabranile su održavanje marša „Besmrtnog puka“ na svojoj teritoriji, saopštio je 2022. kopredsjednik centralnog štaba istoimenog društvenog pokreta general-pukovnik Sergej Makarov.

„U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već čak i polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik u Londonu“, dodao je.

„U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju… SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe.“

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio da su „po preporuci Stejt departmenta“ vlasti odbile da održe ceremoniju u znak sjećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašingtona.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.