Damjanović za RTS: Otvoreni Balkan je šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana!

0

Ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović rekao je za RTS da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koje mogu biti stavljeni u funkciju razvoja i Crne Gore i Srbije. Damjanović je ocijenio da nema bojazni da bi inicijativa „Otvoreni Balkan“ mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države.

Govoreći o „Otvorenom Balkanu“, Damjanović je ocijenio da nema bojazni da bi ta inicijativa mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države.

– Prosto, nema bojazni ili ima malo bojazni od malog, uskog broja mišljenja u Crnoj Gori koji govore da je „Open Balkan“ neki srpsko-albanski savez protiv Crne Gore. Odbijam sa indignacijom takva mišljenja i pozivam sve koji tako misle da samo iznesu samo jednu jedinu činjenicu koja ide tome u prilog, pa da se svi povučemo – rekao je Damjanović.

On je ocijenio je da je „Otvoreni Balkan“ podloga za jačanje političkih i svih drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu.

Crnogorski ministar je poručio da je glavna tema današnjeg sastanka bila spajanje auto-puta između Srbije i Crne Gore, ali i rekonstrukcija željezničke pruge Beograd–Bar.

– Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu i Republike Srbije i Crne Gore i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, za izvoz, za sve ono što je zajednički interes Crne Gore i Srbije – naveo je Damjanović.

Podsjetio je da Srbija ima vlasnički udio u elektroprenosnom sistemu Crne Gore i da i tu postoji dosta prostora za zajedničku valorizaciju energetskih potencijala.

– Bilo je riječi o zelenoj energiji, bilo je riječi i o ekološkim projektima, bilo je riječi i o nekim stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet punih dvadesetak godina. Mislim da se to može rešiti na nivou ministara finansija i guvernera narodnih banaka – rekao je Damjanović.

Robna razmjena do kraja godine milijardu evra

Očekuje se da robna razmjena Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu evra. Damjanović je naveo da robna razmjena stagnirala, što zbog korone, što zbog obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

– Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenziramo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, na naše more i na naše planine, da u tom turističkom delu podignemo nivo saradnje – istakao je Damjanović.

Dodao je da su političke veze koje su „bile maltene pokidane“ uzrokovale su da imamo neiskorišćene ekonomske potencijale, a da sa novom crnogorskom vladom nema prepreka da se veze naprave kakve treba da budu.

(RTS)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.