Dačić: Sjednica UN-a o Kosovu će biti otvorena za javnost

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da prema informacijama koje ima nezvanično može da kaže da će sjednica Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji biti otvorena za javnost. Istakao je da će Srbiju predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić. U ova dva dana bili smo svjedoci žestokih zakulisnih igara i pritisaka unutar Savjeta bezbjednosti da predsjedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sjednicu, poručuje Dačić.

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtjev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu. Srbija je u ponedjeljak predala zahtjev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sjednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost.

„Što se tiče same procedure, mi smo bili svjedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Savjeta bezbjednosti da predsjedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sjednicu“, dodaje Dačić.

„Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sjednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno mi smatramo iz razloga da ne bi cjelokupna svjetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi mogle da se plasiraju laži“, ističe Dačić.
Poručuje da je za nas ovo bila veoma teška borba.

Objasnio je da sjednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, a postoje i privatne sjednice.

Ukazao je da su zahtjev za zatvorenom sjednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

„Tačno je da se to dešavalo, ali u vrijeme od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sjednice“, dodao je Dačić.

Naveo je da su se kabinet predsjednika i ministarstvo maksimalno trudili da kroz diplomatske kontakte ostvare uticaj da ukoliko dođe do glasanja imamo određeni broj glasova.

Naglasio je i da predsjedavajuća Gvajana odlučivala o tome da li je sjednica otvorena i zatvorena, ali je moglo da dođe i do glasanja.

„U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sjednica bude zatvorena. Mi smo razgovarali sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je rekao da je svojom odlukom predsjedavajuće bez glasanja Gvajana zakazala sjednicu za četvrtak u otvorenom formatu“, poručuje Dačić.

Istakao je da će nas predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.