Mladen Mikijelj

Dačić: Protivimo se tome da se jedino srpski narod definiše kao genocidni

0

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da Srbija nema ništa protiv da se osude svi zločini počinjeni u BiH, Hrvatskoj i na svim drugim mjestima, ali da se protivi tome da se jedino srpski narod definiše kao genocidni.

„Mi nemamo ništa protiv da se osude svi zločini koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i gdje god. Ali smo protiv toga da se jedino srpski narod kao narod koji je istorijski propatio mnogo definiše kao genocidni. I to sigurno nećemo prihvatiti. Odnosno, borićemo se koliko možemo“, rekao je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej, odgovarajući na pitanje da li je određen datum za glasanje po pitanju Rezolucije o Srebrenici, čiji će Nacrt biti pretstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dačić je dodao da i dalje teče period tokom kojeg svaka država članica UN može da iznese svoje mišljenje i da podnese amandmane, i da još uvijek nije određen datum glasanja, ali da se od strane onih koji su inicirali rezoluciju moglo čuti da će biti početkom maja mjeseca.

„Želim da kažem da sve što je do sada bilo doneto u UN vezano za pitanja genocida ili zločina protiv čovječnosti je donošeno konsenzusom. U ovom slučaju prekršeni su zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine, jer je šef misije Bosne i Hercegovine nešto predložio ili stavio saglasnost da iza toga stoji Bosna i Hercegovina. To je lažno predstavljanje, jer nadležni organi Bosne i Hercegovine nisu donijeli nikakvu takvu odluku“, rekao je Dačić.

On je dodao da po tom pitanju konsenzus ne postoji ni na svjetskom nivou, ali ni na nivou BiH.

„Zar srpski narod koji je proživio tolike zločine, etnička čišćenja i genocide u istoriji treba da bude obelježen od strane onih ikoji su vršili genocide nad našim narodom, a nalaza se kao predlagači rezolucije“, rekao je Dačić i podsetio da se među predlagačima nalaze Njemačka i Turska.

Dačić je istkao da Generalna skupština UN ne može da raspravlja o pitanjima koja se nalaze pred Savjetom bezbijednosti UN.

„Kao što znate, ja mislim da Savjet bezbijednosti dva puta godišnja raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini“, rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je početkom 2000-tih donet opšta rezolucija o osudi genocida.

„Danas sam imao sastanke sa predstavnicima nekih zemalja sa zapada, a kada spomenete pitanje Kosova, oni kažu, pa nemojte da se vraćate u prošlost, gledajte u budućnost. Kako da se mi ne vraćamo u prošlost? A oni se vraćaju 29 godina unazad“, rekao je Dačić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.