Mladen Mikijelj

Dačić: Prekršena tri principa po pitanju Rezolucije o Srebrenici

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su po pitanju predloga Rezolucije o Srebrenici UN prekršena tri principa – nije konsultovan srpski član predsjednišva BiH, preskočen je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kao i da su do sada odluke o takvim pitanjima uvijek donošene konsenzusom koga trenutno u UN nema.

„Takva odluka dovodi do toga da će svaka zemlja moći da pojedinačno iznosi neke svoje probleme, svoje genocide, pod znacima navoda i da ćemo imati totalno rasulo u međunarodnom pravnom poretku“,rekao je Dačić za TV Prva.

Po pitanju prijema Kosova u Savjet Evrope (SE), Dačić izražava bojazan da će međunarodna zajednica smisliti neko kompromisno rešenja, kako bi Priština na kraju ipak bila primljena u tu evropsku organizaciju iako nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO) i dodaje da trenutno međunarodna zajednica vrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija po tom pitanju.

„Postoji jedan pritisak na Kurtija, da napravi, kako oni to kažu slikovito koristeći termin koji ništa ne znači, ‘nepovratni korak ka formiranju ZSO’. A šta bi bio nepovratni korak? E, to je sada pitanje za milion dolara“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da bi, kako bi ispunila taj zahtjev, Priština mogla da uputi statut ZSO kosovskom ustavnom sudu.

„Ne znam i šta je u tome veliki korak jer ustavni sud može da kaže kad sve prođe da to ne prihvata. Znači ovdje nema garancije da će neko da kaže ‘u redu, prihvatili smo statut pa idemo dalje'“, rekao je Dačić.

Dačić podsjeća da je potrebnan glas 31 evropske države kako bi Priština postala članica SE, da trenutno imaju „tijesnu većinu“ i da u slučaju da ukoliko Italija, Francuska i Njemačka budu imali neke rezerve uoči glasanja Kosovo ne bi imalo nikakve šanse.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.