Dačić ogorčen: Sumrak međunarodnog prava, Srbija uvijek bila korektna prema Grčkoj!

0

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope nije morala da bude „ovako hitna“. Dodaje da nije u redu to što je predlog podnijela glavni izvjestilac za prijem Kosova u Savjet Evrope Grkinja Dora Bakojani, „zato što je Srbija prema Grčkoj uvijek bila veoma korektna“.

„Nema sastanka na kom Grčka ne insistira da mi poštujemo njen teritorijalni integritet i suverenitet na kopnu, moru i vazduhu. Dora Bakojani nije bilo ko, ona je iz porodice Micotakisa, ona je sestra premijera“, kazao je Dačić.

Dačić je gostujući na TV Pink rekao da je neko procijenio da je Prištini nezgodno što se neko tamo nalazi pod kritikama i da je vrijeme da se pritisne Srbija, kako bi se nešto riješilo prije izbora u Americi.

„Vi ne možete da riješite pitanje statusa ‘Kosova’ na jedan način, a da onda riješavate pitanje Ukrajine na drugi način. Ova odluka predstavlja direktno kršenje naših nacionalnih i državnih interesa, kršenje našeg teritorijalnog integriteta i sumrak međunarodnog prava“, kazao je Dačić.

Srpski šef diplomatije dodao je da je ta odluka suprotna svim principima na kojima počiva Savjet Evrope, iako je Srbija znala da će se to desiti, jer je povod bilo to što je „uknjižena zemlja na manastir Dečane, o čemu je sud donio odluku još prije sedam godina“.

„To je jedna manipulacija. Dolazi u vrijeme kad oni ne ispunjavaju ništa, ne samo da ne ispunjavaju nego i zatežu situaciju na ‘Kosovu’, dovode naš narod u humanitarnu katastrofu. Eto, to je ta politička realnost u kojoj živimo“, rekao je Dačić i dodao da se konačna odluka očekuje u maju.

Kaže da je za to potrebna dvije trećina glasova, ili polovina od glasalih, računaju se oni koji glasaju, ne računaju se oni koji nisu glasali ili su uzdržani, pojasnio je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.