Mladen Mikijelj

Dačić: Ne mogu samo Srbi i Huti da budu genocidni narodi

0

Nema tog genocida koje nisu počinile zemlje koje sada podržavaju Nacrt rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali sila sve može, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao da je na neformalnim konsultacijama u Njujorku bilo jasno da nema konsenzusa o tom pitanju.

Dačić je novinarima, posle razgovora sa šefom diplomatije Surinama rekao da su „nulti nacrt“ rezolucije predstavile Nemačka i Bosna i Hercegovina, ukazujući da je pitanje da li se uopšte radi o predstavniku BIH ili o ambasadoru koji je bošnjačke nacionalnosti.

„Da je Srbin u Njujorku ne bi bilo ništa od ove rezolucije, je l’ tako? Da je Srbin u Strazburu, ne bi bilo ništa od glasanja. Kako BiH može da glasa za prijem Kosova, a očekuje da mi poštujemo njihov teritorijalni integritet“, upitao je Dačić.

On je ponovio da je rezolucija predstavljena, da na sastanku nije izražena želja da se razgovara, dok su se mnoge zemlje protivile načinu na koji se ovaj tekst usvaja.

„Nikada se nije desilo, da o ovakvim pitanjima nema konsenzusa, a sada ga nema“, dodaje Dačić, prenosi N1.

Mislimo da o ovome ne treba da se raspravlja, jer se radi o neselektivnoj pravdi.

Ne mogu samo Huti i Srbi da budu genocidni narodi. Holandija podržava ovu rezoluciju, a Surinam je tuži za ropstvo, predočio je Dačić i ocenio da „batina ima dva kraja“.

Dačić je, na pitanje o izjavi šefa diplomatije Severne Makedonije Bujara Osmanija da će ta zemlja napustiti inicijativu „Otvoreni Balkan“, rekao da se radi o predizbornim izjavama i da je vrlo interesantno da predsednik te zemlje Stevo Pendarovski nije bio obavešten o tome da je Severna Makedonija podržala rezoluciju o Srebrenici.

Kada je reč o prijemu „Kosova“ u Savet Evrope, Dačić je rekao da je zasijedanje Komiteta ministara zakazano za 16. i 17. maj i da je za tu temu potrebna dvotrećinska većina od 46 država članica.

 

Od tih 46 država, 34 priznaje nezavisnost „Kosova“, naveo je on i poručio da će se Srbija boriti koliko može.

Odlukom Parlamentarne skupštine SE su potkopani temelji te institucije, smatra on, dodajući da je samo dan posle glasanja premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da neće nikad formirati Zajednicu srpskih opština.

Dačić je rekao da Priština nema namjeru da formira ZSO i da je Briselski sporazum, kojim je formiranje dogovoreno „samo tužno podsećanje na to koliko je upitan kredibilitet Evropske unije kao medijatora i garanta sprovođenja sporazuma“.

Rekao je da će Ketrin Ešton, koja je ispred EU potpisala Briselski sporazum, uskoro posetiti Beograd što će, kako je naveo, biti prilika da razgovaraju zašto nije realizovano ništa od onoga što je bila obaveza Prištine.

„Time je Evropska unija izgubila kredibilitet jer se ‘Kosovo’ igra kredibilitetom EU“, rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.