Dačić: Međunarodna zajednica nam vrijeđa inteligenciju, pripremaju se za vojno učešće u Ukrajini, a ne mogu da riješe Kurtija

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Beograd od međunarodne zajednice očekuje stav koji je u interesu dijaloga, a ne akcije koje pokazuju da nemaju rešenje za tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom inostranih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Baipo Temon u Beogradu, kazao da se paralelno odvijaju procesi Kurtijeve opstrukcije dijaloga i pokušaj organa EU da se u pregovarački okvir Srbije, u Poglavlje 35 ubaci odrednica puna implementacija Ohridskog sporazuma.

On je naveo da se i danas u Briselu razgovara o pitanjima Kurtijevih jednostranih akcija, ometanja dijaloga, opstrukcije, želje da se protjeraju Srbi sa Kosova, a da Kurti sve vreme govori da on ne želi da priča o tome jer je to unutrašnje pitanje Kosova.

„Međunarodna zajednica kaže na to da ne zna kako da ga natjera. Ja moram da pitam kakva je to međunarodna zajednica? Pa, čekajte – bombardovaše Srbiju, Irak, Avganistan, ubiše Bin Ladena u Pakistanu, sada se pripremaju za učešće u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a ne mogu da riješe Kurtija. Da li to neko nama vrijeđa inteligenciju? Mi oko toga očekujemo stav koji nije u interesu Srbije, već dijaloga, da se da podsticaj dijalogu, a ne da Kurti stalno izmišlja nove teme i pokazuje Srbima da treba da se isele sa Kosova“, poručio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o stavu Centralnoafričke Republike prema statusu Kosova, Dačić je ispričao da je bio u posjeti u martu 2018. kada je razgovarao i sa predsjednikom i prethodnikom Baipo Temon.

„Nas je zanimao odnos, stav prema pitanju Kosova. Oni su mi rekli da nemaju o tome papire, podatke i Centralnoafrička Republika je u julu 2019. godine, da ne bismo raspravljali da li jeste ili ne, poslala nama notu u kojoj priznaje teritorijalni integritet Srbije, odnosno povlači svako tumačenje da li postoji ili ne neki papir iz onog vremena o njihovom eventualnom priznanju Kosova“, kazao je Dačić.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.