Dačić: Lavrov obećao podršku u UN; Zaštita suvereniteta je prvi prioritet Srbije koji ne smije da ugrozi odlukama koje nisu u njenom interesu

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prenio da Srbija predaje zahtjev za hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji i dodao da mu je Lavrov obećao podršku.

Dodao je da je razgovarao sa još nekoliko ministara spoljnih poslova, iz zemalja i koje priznaju i koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova. Kako je naveo, između ostalih, razgovarao je i sa ministrima iz Slovenije, Malte, Sijera Leone, Mozambika…

Dačić je pojasnio da je zahtjev za hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN predat zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM.

„Šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao je zahtjev za održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti. Zahtjev za hitnu sjednicu je predat predsjedavajućem, to je Gvajana. Taj zahtjev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primjedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju takvu da bi sve zemlje trebalo same da prihvate održavanje ove sjednice“, rekao je Dačić nakon ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Dačić je dodao da je u obrazloženju zahtjeva za hitnu sjednicu stoji cijela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

„Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gdje će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsjednikom jutros. Dio koji je sada na redu, jeste dio onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsjednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sjednicu“, rekao je Dačić.

„Zaštita suvereniteta prvi prioritet Srbije koji ne smije da ugrozi“

On je rekao da je prvi prioritet Srbije zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da ne može da ga ugrozi kako bi sprovela određene odluke koje nisu u njenom interesu.
To je izjavio nakon ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu, odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija može da računa na sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan vrijednog šest milijardi evra, imajući u vidu da je djelimično uslovljena saglasnošću sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

„Sve zavisi od toga šta će se nalaziti na kom nivou kao spoljna i bezbjednosna politika Evropske unije. Srbija ima nekoliko prioriteta. Prvi je prioritet zaštite našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Mi ne možemo sada da kažemo da nas taj princip ne zanima zbog nekih drugih razloga. Mi ne možemo sada da dovedemo u pitanje naš teritorijalni integritet i suverenitet time što bismo sprovodili određene odluke koje nisu u našem interesu. Sve drugo je nebitno“, rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija ne može tek tako da uvodi sankcije i da na taj način ugrozi svoju međunarodnu poziciju i prijateljstva sa nekim zemljama.

„Sve zavisi šta je u pitanju. Kad su zemlje naši prijatelji u pitanju, mi ne možemo sad da kažemo, „izvinite, nije ništa lično, ali mi moramo da glasamo za te sankcije“. Nešto moramo, ali nešto i ne smijemo, zato što imamo dio koji se tiče zaštite naših nacionalnih i državnih interesa“, zaključio je Dačić.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.