Da li je Laković po mjeri PES-a i Demokrata: Ko će odlučivati o direktoru OBD-a

1

Piše: Bezbjednjak

Iako se borba za kadriranje u Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Specijalnom policijskom odjeljenju, koja se od prošle nedjelje vodi između Pokreta Evropa Sad i Demokrata, trenutno utišala, stiče se utisak da je jedan značajan segment sektora bezbjednosti, pa samim tim i funkcija, zaboravljen/a.

Riječ je, naime, o poziciji direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD).

Na njoj se trenutno, u četvrtom v.d. mandatu, nalazi Janko Laković.

Njega je na ovu funkciju, par mjeseci nakon formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, predložio tadašnji ministar odbrane Raško Konjević.

Laković je u fotelju direktora naše tajne vojne službe stupio 20. maja 2022. godine. Po isteku tog mandata novi mu je dodijeljen u novembru iste godine da bi, na 51. sjednici Abazovićeve Vlade, koja je tada bila u tehničkom mandatu, 4. maja 2023. bilo urađeno isto. Novi šestomjesečni mandat, četvrti za redom, povjeren mu je, takođe od strane odlazeće Vlade Dritana Abazovića, 25. oktobra ove godine.

Laković je dugogodišnji službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost. U njoj je, radeći do 2019, proveo 20 godina.

U početku je radio kao operativac ANB-a na Cetinju. Nedugo po dolasku Igora Lukšića na mjesto predsjednika Vlade, kada se na čelu ANB-a nalazio Vladan Joković, postavljen je za šefa ispostave Agencije u Nikšiću.

Nakon odlaska iz ANB-a, pa sve do maja 2022. kada preuzima Obavještajno-bezbjednosni direktorat u Ministarstvu odbrane, Laković je radio kao šef obezbjeđenja u kompaniji „Novi Volvox“. Prema javno dostupnim podacima, u njegovoj biografiji stoji da je završio Fakultet bezbjednosti u Beogradu.

Na osnovu člana 33 Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, na predlog ministra odbrane, uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog radnog tijela Skupštine, postavlja i razrješava Vlada. On je, po istom tom članu zakona, za svoj rad odgovoran direktno ministru odbrane.

Kako sada stvari stoje, na čelu Ministarstva odbrane je kadar Demokrata, Dragan Krapović koji se, po ovom pitanju, od stupanja na funkciju pa sve do sada nije oglašavao. Takođe, ovaj segment bezbjednosnog sektora ni jednom nije pomenut ni od strane najzainteresovanijeg za kadriranje u bezbjednosnom sektoru, ministra pravde Andreja Milovića.

(Mišljenja, saznanja, podaci i informacije, objavljene u kolumni „Bezbjednjak”, nisu nužno i stavovi redakcije portala BORBA)

1 Comment
  1. Q komentariše

    Javit će im iz Brisela koga da postave nek ne glume da se oni nešto pitaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.