Cvijanović: Politička nestabilnost u BiH nema nikakve veze sa Rusijom

0

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da politička nestabilnost u BiH nema nikakve veze sa Rusijom, već sa svojatanjem BiH od bošnjačkih predstavnika koji, kako je istakla, „brutalno i u kontinuitetu krše Ustav i Dejtonski sporazum, uz asistenciju pojedinih stranaca“.

Komentarišući istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na mirovnoj konferenciji o Ukrajini proteklog vikenda u Švajcarskoj, Cvijanovićeva je rekla da on uporno pokušava da lične stavove predstavi kao stavove BiH ono, iako što govori nije usašenglao ni u Predsjedništvu BiH, niti u bilo kojoj drugoj instituciji.
Bećirović je, između ostalog, rekao da „proruske snage ugrožavaju mir u BiH“ i da „podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava“.

Cvijanovićeva je ponovila da Bećirović može da govori u svoje ili eventualno u ime bošnjačkog naroda, ali ne može u ime Predsjedništva, niti BiH, jer predstavlja tek jednu trećinu.
„Licemjerno je da Bećirović govori o ugrožavanju mira, a da ne spomene glavnog ratnohuškača i svog stranačkog kolegu (Zukana) Heleza koji je, osim što prijeti ratom, počeo i da pozira sa puškama“, naglasila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekla da Bećirović proruskim snagama u BiH lažno naziva one koji se suprotstavljaju antidejtonskoj unitarizaciji BiH.
Ona je ukazala da je Bećirovićeva namjera da na taj način privuče dodatnu pažnju zapadnih zemalja, uzdajući se da će to doprinijeti ostvarivanju bošnjačkih ratnih ciljeva.

Bećirović je na konferenciji u Birgenštoku iznio tvrdnje da organi Republike Srpske, „uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine i regiona“, navodi „Oslobođenje“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.