Crvene lampice za uzbunu prvog kvartala: Pad stranih direktnih investicija, pad prihoda od turizma, rekordni negativni saldo roba i usluga

0

Piše: Fidelity Consulting

Počele su da pristižu prve makroekonomske statistike koje su rezultat ekonomske politike ultrapopulista, a koji još uvijek ne predstavljaju “inovativni” program „Evropa sad 2“, koji po mišljenju Evropske komisije, Svjetske banke i MMF-a predstavlja ozbiljan rizik za naše javne finansije.

Pad stranih direktnih investicija

Sjećate se priče kako je za privlačenje stranih direktnih investicija (SDI) potrebna stabilnost, koja je ranijih godina izostajala?

E pa, sve su prilike da strani investitori ne vjeruju u ultra populističke bajke i programu ES2 koji niko, pa ni oni, nisu vidjeli, zbog čega su odlučili da u Crnu Goru investiraju MANJE nego prošle godine.

Tako je, vrlo precizno: u prvom kvartalu 2024. godine, SDI su MANJE nego u prvom kvartalu 2023. godine.

Značajan pad prihoda turizma

U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 94,5 miliona eura prihoda od turizma, dok su u istom periodu prošle godine prihodi od turizma iznosili 119 miliona eura. Precizno – pad prihoda od turizma iznosi oko 25 miliona eura ili 20%.

Preko pola milijarde eura negativan saldo roba i usluga

U prvom kvartalu 2024. godine zabilježen je najgori saldo roba i usluga od kada se mjeri i iznosio je minus 563 miliona eura. Po prvi put od kada se mjere podaci, ovaj indikator je „prešao“ cifru od pola milijarde eura u prvom kvartalu.

***

Zaista, ekonomska politika ultra populista brže nego smo mislili pokazuje svoje pravo lice i prve „rezultate“, koji su ozbiljnim ljudima signal da nešto baš i ne štima u crnogorskoj ekonomiji.

Mada, dobro je da pred glasanje u Budvi nema ni traga ni glasa o programu „Evropa sad 2“; valjda su konačno ukapirali da primorci ne vjeruju u bajke…

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.