Crnogorska vojska bi 2027. mogla da ima dva ratna broda

0

Vojska Crne Gore bi tokom 2027. godine mogla da dobije dva ratna broda koja bi značajno unaprijedila zaštitu crnogorskog  podmorja i obale, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević.

Cilj je, kako kaže Lazarević, da se crnogorska Mornarica i vojni kadar obuči do trenutka kada Crna Gora bude imala svoje ratne brodove.

Ratne brodove Mornarica nema, ali bi ih mogli kako kaže, da imamo za nekoliko godina.

„2023. smo potrošili u smislu planiranja tog složenog zadatka. Ratni brod je jedan najkompleksniji stroj od svih oružanih sistema bila koje države… Današnje mornarice idu daleko brže nego možda drugi vidovi vojske u smislu modernizacije. Ako bismo uspjeli da u toku 2024. izaberemo firmu koja će da nam napravi ta dva broda u skladu sa našim specifikacijama, realno je očekivati da će do kraja 2026. možda i 2027. u Crnu Goru uploviti ta dva naša nova broda. Sa tim ćemo značajno unaprijediti zaštitu mora i kontrolu podmorja“, poručio je Lazarević.

U međuvremenu vojnici Mornarice koriste prilike da se obučavaju na ratnim brodovima država saveznica. Nedavno je održana i zajednička obuka pomorskih oficira Mornarice Vojske Crne Gore i polaznika Komandne pomorske škole Mornarice Italije u Boki i to na vojnim brodovima te zemlje “FOSCARI” i “CASSIOPEA”.

Obuke, kako dodaje Lazarević, Vojska koristi da obuči kadar i da im približi savremene standarde.

„Računamo da će naši pomorski oficiri vrlo brzo naći mjesto na brodovima italijanske mornarice kroz učešće u NATO operaciji „Sea Guardian“ u Mediteranu. Savjet za odbranu je proslijedio Skupštini takvu odluku, ako je Skupština usvoji, a računamo da hoće do kraja drugog kvartala ove godine, imaćemo priliku da oficire naše Mornarice šaljemo na italijanske ili albanske brodove kako bi učestvovali u toj vrlo važnoj operaciji u Mediteranu“, kazao je Lazarević.

 

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.