Crna Gora tone sve dublje: Uče albanske pjesme, a protjerali srpske pisce

Crna Gora tone sve dublje: Uče albanske pjesme, a protjerali srpske pisce

Đaci trećeg razreda u Crnoj Gori, u udžbeniku iz kojeg uče muzičko, treba da nauče i albansku pjesmu: “Mora Mandolinen”. Ona se nalazi na 24. strani udžbenika za pomenuti razred.

Sporna pjesma u udžbeniku

Tako se u crnogorskim čitankama od prvog osnovne do četvrtog gimnazije danas nalaze imena poput: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

Nestali su iz udžbenika u Crnoj Gori bez objašnjenja i Milovan Glišić, Stevan Sremac, Jovan Skerlić, Milutin Bojić, Oskar Davičo, Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milorad Pavić, Dobrica Ćosić…

Nekad je bez Svetog Save, Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Jovana Jovanovića Zmaja, Branka Radičevića nekada je bilo nezamisliv svaki nastavni plan i program. Danas je u Crnoj Gori sve drugačije, pa su umjesto srpskih velikana priliku dobile neke nove, gore pomenute, književne „veličine“.

Related posts

2 Comments

  1. Olivera

    Loše je što su iz književnosti za taj uzrast isključeni velikani, a muzika je drugačija nauka! Imaju u istoj knjizi i preporuku za kinesku pjesmu. Novinari ne širite mržnju!!! Je li po vama grijeh ako folklorni ansambl izvodi splet albanskih igara? Prelijepe su! Biti drugačijeg mišljenja u Crnoj Gori od vladajaćeg ne mora se ispoljavati mržnjom. Nemaju nam tako djeca napretka!

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *