Crna Gora se opet zadužuje: Država planira novo zaduženje kroz obveznice

0

Planira se novo zaduženje u vidu emitovanja državnih obveznica namijenjenih građanima. Kako je za „Dan“ saopšteno, Ministarstvo finansija (MF) aktivno prati dešavanja, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala, a jedna od mogućnosti za potencijalno uvođenje nove saradnje sa fizičkim licima jesu rtejl (retail) obveznice.

Riječ je o hartijama od vrijednosti čijim emitovanjem država želi da prikupi slobodna novčana sredstva, kojih trenutno ima preko pet milijardi eura, koliko građani i firme drže depozita u bankama.

– Emisijom ritejl obveznica država bi omogućila građanima da plasiraju višak novčanih sredstava po povoljnijim uslovima nego što je to slučaj kod komercijalnih banaka. S obzirom na visoku likvidnost komercijalnih banaka, navedeni proizvod ne bi ugrozio istu – naveli su iz Ministarstva finansija za „Dan“.

Ukoliko dođe do emitovanja ritejl dionica, građani koji ih kupe dobijali bi više kamate nego što trenutno dobijaju u bankama, u kojima su kamate na štednju do 2 odsto i manje na godišnjem nivou.

Moguće emotivanje državnih obveznica namijenjenih građanima pomenula je na prošlonedjeljnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović. Ona je konstatovala da s obzirom na to da ukupni depozit iznosi 5,33 milijarde, a zaduženje 1,2 milijarde, odnosno 60 odsto BDP-a, država razmišlja o plasiranju državnih obveznica.

– Razmišlja se o državnim obveznicama, jer država može da povuče od 300 do 500 miliona eura. MMF se pozitivno izjasnio na tu inicijativu i u februaru i prije sedam dana – saopštila je ona tada na Odboru.

Da podsjetimo, Vlada Crne Gore se početkom godine emitovanjem državnih obveznica na londonskoj berzi zadužila 750 miliona dolara, po kamatnoj stopi 5,88 odsto. Te državne obveznice su bile namijenjene investitorima, a premijer Milojko Spajić je tada poručio da je „vrlo bitna stvar da su svi najveći svjetski investitori investirali u ovu emisiju crnogorskih obveznica“.

On je tada saopštio je da je rok vraćanja sedam godina i dodao da je transakcija zaključena po povoljnim uslovima.

Tom prilikom je objasnio da „jedina relavantna kamatna stopa za Crnu Goru iznosi 5,88 odsto“ i dodao da su obveznice emitovali u dolarima jer je, kako je naveo „to jeftinije“.

Spajić je tom prilikom istakao da je Crna Gora zvanično na indeksu J.P. Morgana, odnosno prvi put u istoriji u dolarskom indeksu.

Crnogorski premijer je saopštio tada da će to zaduženje biti korišćeno isključivo za „otplatu ranijih dugova i potencijalno finansiranje kapitalnih projekata“.

– Nijedan euro iz ove emisije obveznica neće biti iskorišćen na tekuću potrošnju, plate, penzije, socijale, već isključivo na vraćanje starih dugova i potencijalno za kapitalne investicije – naveo je tada Spajić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.