Čović o ukidanju dinara na KiM: Sve je to sa ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba

0

Odlukom da od 1. februara ukine dinar kao platežno sredstvo na KiM Priština je nastavila agresivnu kampanju i akciji koju su u velikoj mjeri osmislili Britanci, ali i Njemci s ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba, smatra bivši vicepremijer Nebojša Čović.

Plan Njemaca za etnički čisto Kosovo

Čović je najnovija dešavanja okarakterisao kao nastavak vrlo agresivne kampanje premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija u okviru akcija koje su, kako je rekao, osmislili u vjelikoj mjeri Britanci, ali i „braća“ Njemci s namjerom da etnički očiste prostor KiM od Srba ali prije toga i da očiste sve institucije države Srbije sa KiM.

„Taj pristup je zagovarala Njemačka, još 2001. godine dok sam bio koordinator za jug Srbije a onda sam srećom ili nesrećom imao prilike da budem na čelu Koordinacionog centra za KiM. Kada smo krenuli da radimo nije mi bilo jasno jer se zagovarao multietnički život, a sa druge strane je bio neprekidan pritisak i to naročito od strane Njemaca, koji su sve institucije države Srbije uvek tretirali kao paralelne institucije“, kaže Čović.

Doveli su nas na brisani prostor

Kako navodi, to mu u početku nije bilo jasno i oko toga je imao dosta sukoba jer nije mogao da prihvati da neko na teritoriji naše države njene institucije shvata kao paralelne.

On takođe skreće pažnju da je u slučaju ukidanja dinara primenjena slična metodologija kao i kada su bile u pitanju registarske tablice.

„Mislim ipak da je malo čudno to što je Komercijalna banka koja dole ima ekspoziture dobrovoljno odustala od licence i pristala na zatvaranje. Mi smo tu banku prodali Slovencima a uslov je bio da ovo što su uradili ne smiju da urade. Ovako su nas doveli na brisan prostor. Poštanska štedionica kao državna banka ne može da uđe dole, mada mogla bi, zašto ne, ali znate šta bi Albanci radili,“ kaže Čović.

Da li će ući neka privatna naša banka , pita se Čović, to ćemo vidjeti u narednom periodu.

Već viđen šablon kao i za tablice i dokumenta

„Mislim da je ovaj napada napravljen u smislu da dole Srbi ne mogu da dobiju penziju ili platu. Ekonomisti će reći – pa dobro, to se konvertuje i tako dalje… Ali to nije to. To je još jedna od mjera kojom se dodatno vrši pritisak da se Srbi rasele, kao i za registarske tablice i dokumenta,“ podseća Čović.

Povodom odluke Prištine da srpski dinar od 1. februara bude ukinut kao platežno sredstvo na Kosovu i Metohiju predsjednik Srbije Aleksadar Vučić razgovarao je u srijedu sa članovima Kvinte i delegacijom EU, a iz Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike objavljeno je da o tom sastanku neće biti saopštenja.

„On se u četvrtak sastao se u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom ga obavuhestio o najnovijem jednostranom potezu Prištine koji se tiče ukidanja dinara na KiM, jasno usmerenom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućim posledicama ovog neodgovornog akta Kurtijevog režima.“

Kako je najavljeno, predsjednik će se u petak obratiti javnosti, a očekuje se da će tom prilikom upoznati građane o najvažnijim detaljima razgovora sa predstavnicima Kvinte i EU povodom odluke vlasti u Prištini da aktivira uredbu o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji.

(sputnikportal.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.