Mladen Mikijelj

Ćinćur: Nije lako baviti se politikom u Crnoj Gori, naročito ako ste žena

0
Nije lako baviti se politikom u Crnoj Gori, naročito ako ste žena. Kako za portal ADRIA kaže nezavisna poslanica u parlamentu Crne Gore, Radinka Ćinćur, ženama je mnogo teže da se izbore za pojedine pozicije, jer često imaju protiv sebe muško, mačističko i patrijarhalno društvo.

Kako ističe, bavljenje politikom u Crnoj Gori teže je nego negdje drugo, zato što glas još uvijek dobijaju partije, a ne pojedinci.

„Ali, Ustav naše zemlje je jasan: poslanik ima autonomiju i obavezu da donosi odluke prema savjesti, u opštem interesu, a ne u interesu partije ili pojedinca“, podsjeća ona.

Pitanje je, kaže, koliko smo mi zreli kao društvo da to u praksi prihvatimo.

Ženama koje se bave politikom, smatra Ćinćur, teže je zato što nemaju neke servise koji pomažu u kući, pa svakodnevni poslovi oduzimaju mnogo vremena koje im je potrebno za rad sa zajednicom.

Radni dan nekad traje i po 12 sati

Prema riječima naše sagovornice, radni dan nekad zna da traje 10, 12 i više sati, ali se ne žali.

„Ja, kao i moje koleginice i kolege smo prihvatili taj izazov i imamo moralnu i svaku drugu obavezu da ovaj posao radimo najbolje što možemo. Privatni život ne trpi ako postoji u porodici podrška za ovakav vid borbe za neki bolji život“, kaže Ćinćur u razgovoru za portal ADRIA.

Ipak, smatra da je sve moguće nadomjestiti.

„Možda imam manje vremena za neka lična zadovoljstva, poput čitanja, ispijanja kafe s prijateljima, uživanja u anonimnosti, ali to je cijena ovog poziva“, tvrdi ona.

„Moji izazovi nijesu tipični“

Kako kaže Ćinćur, najteže joj je izvjesno privikavanje na jedan potpuno drugačiji narativ, politički, koji mora biti umjeren, diplomatski, da ne kažemo uvijek ono što na prvu loptu pomislimo, već da dvaput odmjerimo pa onda da kažemo.

Navikla je, dodaje, slikovito da misli.

„Teško mi je privikavanje jednom administrativnom načinu mišljenja, pa i u upotrebi jezika, dosta klišetiziranom“, rekla je Ćinćur.

Ženama teže da se izbore za pojedine pozicije

Ćinćur je mišljenja da je ženama definitivno teže da se izbore za pojedine pozicije, jer često imaju protiv sebe muško, mačističko društvo, patrijarhalno koje podrazumijeva da je isključivo ženski posao ono što se radi u kući, a drugo, ako stigne, ako može sama.

„Na drugoj strani znamo da najplaćenije poslove, poslove gdje ima najviše moći, i dalje teško dobijaju žene“, kaže ona.

Nadam se, ipak, da se to mijenja.

„Mi u CG imamo sve više prije svega obrazovanih žena, najboljih specijalista u svojoj profesiji, samosvjesnih, koje su odlučne da se bore za mjesto koje im s pravom pripada, ja svakodnevno srijećem takve mlade, ambiciozne žene, i ja želim da ih ohrabrim da nastave da se bore za mjesta koja zaslužuju“, istakla je nezavisna poslanica.

Česti seksistički i mizogini napadi na žene u politici

Ženama je teško da se bave politikom i zbog raznih seksističkih i mizoginih napada.

„Neistomišljenici se, nažalost, na takav način obračunavaju sa stavovima s kojima se ne slažu, ali mislim da i za to ima lijeka, nadam se da ćemo brzo usvojiti set medijskih zakona koji će omogućiti lakše otkrivanje napada sa raznih anonimnih portala i društvenih mreža, a onda pozivam sve žrtve takvih napada da ih prijavljuju i državu da ih procesuira“, rekla je Ćinćur,

To je, smatra, jedini način da uvedemo red u društvo.

„Žene da se uhvate u koštac u upravljanju društvom“

Sagovornica portala ADRIA kazala je da je ispunjava kada shvati da je uspjela da problematizuje nešto što je važno za društvo.

„Nadam se da ću jednog dana uspjeti na taj način pomoći rješavanju nekih konkretnih problema. To povezujem s jednim lijepim osjećajem kad sam kao profesorka književnosti uživala zajedno sa svojim učenicima u čitanju tumačenju književnoh djela, sa saznanjem da sam nešto lijepo na njih prenijela“, prisjetila se Ćinćur.

Imala je i poruku za perspektivne ljude, a prije svega žene.

„Uhvatite se u koštac u upravljanju svojim društvom, pokažite da želite bolje, stručnije, poštenije društvo i da možete da ga napravite takvim da pokažete da možete rame uz rame sa ženama Evrope da učestvujete i rješavate sve izazove koje im vrijeme donosi. Želim da promijenimo stereotip. Politika je prljava, politika ne mora biti prljava ako su namjere političara časne“, zaključila je ona za portal ADRIA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.