Mladen Mikijelj

Cijene nafte snižene nakon iranskih poruka

0

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 američkih dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa „sumnjivim“ dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 72 centa i iznosila je 86,39 američkih dolara, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u maju trgovalo se po 66 centi nižoj cijeni, od 82,07 dolara. U gotovo istom iznosu pojeftinio je i barel s rokom isporuke u junu, skliznuvši na 81,42 dolara.

Tržišta su katapultirali izvještaji zapadnih medija o eksploziji u blizini iranskog grada Isfahana. Američka tv kuća ABC objavila je, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da su izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu.

Iranska državna televizija objavila je da su „na nebu iznad Isfahana uočena tri drona“, te da se aktivirao sistem protivvazdušne odbrane i uništio dronove.

Iranski mediji ne spominju u izvještajima Izrael, a jedan analitičar rekao je za državnu televiziju da su dronovima upravljali ljudi koji su se infiltrirali u Iran.

Tehran je umanjio važnost incidenta i poručio da ne planira da odgovori. Poruku je najjasnije sročio visoki iranski zvaničnik, rekavši da Teheran u ovom trenutku ne planira odgovor.

Tržišta strahuju od eskalacije otkada je Teheran najavio odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku, u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih funkcionera i konzularnih službenika.

(Dan)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.