Čarapić za BORBU: Podržao bih donaciju spomenika vojvode Mirka Petrovića Cetinju, jer je on vojvoda od Grahova!

0

Funkcioner Pokreta Evropa Sad (PES), Vasilije Čarapić, izrazio je podršku inicijativi da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Prijestonici Cetinje.

Čarapić je istakao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku Petroviću, poznatom kao vojvodi od Grahova, Prijestonici Cetinje bila primjeren gest s obzirom na njegovo porijeklo sa Njeguša.

Podržao bih donaciju spomenika Vojvodi Mirku Petroviću Prijestonici Cetinje, jer smatram da je to primjeren gest budući da je vojvoda Mirko poznat kao vojvoda od Grahova, porijeklom sa Njeguša“ – izjavio je Čarapić za „Borbu“.

Naime, vojvoda Mirko Petrović je poznat po svojoj ulozi u pohari nad Kučima, što je dovelo do zahtjeva za preispitivanje izmještanja njegovog spomenika sa teritorije Glavnog grada. Srpski nacionalni savjet Crne Gore, inicijator peticije za uklanjanje spomenika, obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović, pozivajući se na Zakon o spomen-obilježjima. Prema članu 10, stav 7, nije dozvoljeno podizanje spomen-obilježja licima koja su imala negativnu ulogu u istoriji Crne Gore ili čovječanstva.

„Jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore je pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović,“ naveli su iz Srpskog nacionalnog savjeta i dodali da je u tom zločinačkom pohodu stradalo više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, što istorijski zapisi nedvosmisleno potvrđuju.

Iz Savjeta ističu da su Kuči u to vrijeme bili van sastava Crne Gore, te da nije postojao državni razlog za kažnjavanje stanovništva.

Postavljanje spomenika na teritoriji koja je istorijski pripadala Kučima doživljava se kao provokacija bivše vlasti prema stanovnicima Kuča.

Podnosioci peticije, koja je prikupila 5.000 potpisa, zahtijevaju da se spomenik ukloni ili premjesti u skladu sa važećim zakonima Crne Gore.

Čarapić naglašava da je ključno voditi ovu diskusiju u duhu tolerantnosti i međusobnog uvažavanja.

Podcrtavam da atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer imamo dobru priliku da kroz ovaj gest uvažimo i Kuče i Cetinjane“ – zaključio je Čarapić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.