Bugarski predsjednik: Situacija u Ukrajini postaje nekontrolisana eskalacija zbog kršenja „crvenih linija“ od strane Zapada

0

Situacija u Ukrajini postaje nekontrolisana eskalacija zbog kršenja „crvenih linija“ od strane zapadnih zemalja, izjavio je bugarski predsjednik Rumen Radev.

On je obećao da će dati odgovarajuću izjavu ukoliko bude prisustvovao samitu NATO-a u Vašingtonu.

Samit NATO-a biće održan u američkoj prijestonici od 9. do 11. jula. Ko će tačno predstavljati Bugarsku na ovom sastanku mora da odluči vlada zemlje. Bugarski predsjednik je samit u Vašingtonu nazvao „egzistencijalnim“, za razliku od drugih sastanaka. Prema njegovim riječima, privremena vlada Bugarske ima „istorijsku odgovornost“ u izboru delegata.

Šef države je dodao da će, ukoliko bude predstavljao Bugarsku na forumu, iznijeti svoj stav o situaciji u Ukrajini, koji je više puta iznosio u medijima, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

– Do sada su postojale dvije „crvene linije“ koje su obuzdavale nekontrolisanu eskalaciju (konflikta u Ukrajini)… Prva je ograničavanje geografskog obima sukoba samo na teritoriju Ukrajine, a druga je sprječavanje direktnog sukoba između NATO i ruskih trupa. Uz dozvolu za upotrebu zapadnog oružja u dubini Rusije i slanje savnetnika i instruktora na samu liniju fronta, ove „crvene linije“ su već prekršene – rekao je Radev novinarima.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.