Brnović vratio “Kosovku djevojku” na zid hola Urgentnog centra

0

Novi direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nebojša Brnović vratio je bakrorez – “Kosovka djevojka” na zid hola Urgentnog centra.

Doktorka Sandra Đuranović rekla je “Vijestima” da je Brnović tačno u ponoć vratio bakrorez.

 

“Kosovka djevojka” bila je uklonjena iz hola Urgentnog centra krajem decembra 2016. na zahtjev tadašnjeg direktora Nermina Abdića.

Abdić je u januaru 2017. rekao da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Naglasio je tada da ju je sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

“Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mjesto u Urgentnom centru – u prostoriju koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor”, kazao je Abdić “Vijestima” u januaru 2017.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, umjetničko djelo je KCCG dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ prije 44 godine.

Sliku “Kosovka djevojka” naslikao je Uroš Predić prije 100 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda.

Na slici, koja je bila jedan od simbola Crvenog krsta SFRJ, prikazana je djevojka koja vodom poji srpskog ratnika, ranjenog u Kosovskom boju.

Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno poslije Kosovske bitke.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.