Mladen Mikijelj

Brnabić: Posjeta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

0

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti „ozbiljan zamajac daljoj saradnji“.

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da će posjeta kineskog predsjednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu „pojedinačno“, kao i da je partnerstvo sa Kinom „u obostranom interesu“.

„Sve ovakve posjete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mjestu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vrijeme prethodne vlasti Srbija nije imala „nikakve odnose sa Kinom“, dok je danas Kina „najveći pojedinačni strani investitor“ u Srbiji.

„Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023“, kazala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da „Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svijetu“.

„Oni su prilično povoljni i izuzetno su efikasni u obradi tih kredita. Oni (krediti) su za Srbiju izuzetno dobri. Svi krediti koje uzimamo su investicioni krediti“, istakla je Brnabić.

Kazala je i da je „nivo zaduživanja manji nego evropski prosjek“, dok je zahvaljujući kineskoj kompaniji „Ziđin“ Srbija danas „drugi najveći evropski proizvođač bakra“.

„Uskoro ćemo, zahvaljujući investicijama ‘Ziđina’ biti najveća sila u proizvodnji bakra. Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje. 2023. godine milijardu i 230 miliona dolara smo izvezli u Kinu“, rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da se „uskoro otvara“ direktna avionska linija Beograd – Šangaj. Kineski predsednik Si Đinping posetiće danas i sjutra Srbiju, u koju dolazi nakon posjete Francuskoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.