Britanski načelnik generalštaba: Putin ne želi direktan sukob sa NATO

0

Načelnik britanskog vojnog generalštaba admiral Toni Radakin izjavio je danas da ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi direktan sukob sa NATO i nuklearni rat, i ocijenio da će Ukrajina pobijediti u ratu.

Govoreći u intervjuu povodom obilježavanja 80 godina od Bitke za Normandiju, Radakin je uporedio savezničke napore protiv nacističke Nemčke i današnju podršku koju Zapadne države pružaju Ukrajini.

– To je ekonomski rat. To je logistički rat. To je rat industrijske proizvodnje i političke volje – rekao je Radakin, dodajući da Rusija ima 11 odsto ukrajinske teritorije pod svojom kontrolom, naspram 17 odsto teritorije koju je kontrolisala u martu 2022. godine.

Upitan da li je siguran da će Ukrajina pobijediti u ratu, Radakin je izjavio je „veoma samouvjeren“ da će se to dogoditi.

– Do kraja juna, ukupni gubici Rusije biće 500.000 ljudi, ranjenih i ubijenih. Već smo prošli 800 dana u ratu za koji je Putin očekivao da će trajati tri dana – naveo je Radakin.

On je dodao da Rusija i Kina ne bi mogle da poraze napad sličnom napadu Irana na Izrael, kao što su to učinile SAD i njene države saveznice, prenosi Skaj njuz.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.