Britanske obavještajne agencije umiješane u mučenje zatvorenika u Gvantanamu

0

Britanske obavještajne agencije suočavaju se sa novom sudskom istragom o optužbama da su britanski agenti bili saučesnici u mučenjima koja su, nakon 11. septembra, vršili operativci američke CIA-e nad zatvorenicima u Gvantanamu.

Naime, Tribunal za istražna ovlašćenja (IPT) saopštio je da će otvoriti drugu istragu o navodima da su obavještajne službe ove zemlje bile umiješane u maltretiranje zatvorenika kojeg su, bez suđenja, pritvorile SAD.

Kako prenosi britanski „Gardijan“, u presudi objavljenoj u petak, ovaj sud je saopštio da će ispitati žalbu, podnesenu u ime Abd al-Rahima al-Naširija, državljanina Saudijske Arabije, koji se nalazi u američkom vojnom zatvoru u Gvantanamu.

Al-Naširija, koga SAD sumnjiče da je planirao bombaški napad Al Kaide na američki mornarički brod u Jemenu, CIA je uhvatila 2002. Od tada je u pritvoru na neodređeno vrijeme.

„Advokati Al-Naširija tvrde da postoje dokazi da su britanske obavještajne agencije – MI5, MI6 i GCHK, učestvovale u razmjeni obavještajnih podataka u vezi sa al-Naširijem i bile saučesnici u njegovom mučenju i zlostavljanju“, piše „Gardijan“.

Odluka IPT-a da istraži te tvrdnje dolazi nakon što se vijeće sudija ovog suda, u maju ove godine, saglasilo da ispita sličnu žalbu, koju je podnio drugi zatvorenik iz Gvantanama, Mustafa al-Havsavi.

IPT, inače, ima jedinstvena ovlašćenja za dobijanje povjerljivih dosijea od obavještajnih agencija, koje će britanske obavještajne agencije sada morati da podijele sa ovim Tribunalom

Podsjećamo, 2018. parlamentarni odbor za nadzor obavještajnih službi parlamenta Ujedinjenog kraljevstva došao je do saznanja da su britanske agencije bile umiješane u kidnapovanje i mučenje osumnjičenih za terorizam od strane CIA, ali je Vlada, naprasno, odustala od istrage.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.