Božović: Svesrpski sabor nije uperen ni protiv koga, jer služi da se Srbi okupe i štite svoja prava; Rekonstrukcija vlade treba da se desi što ranije

0

Član SNP-a i poslanik u Parlamentu Crne Gore Bogdan Božović, gostujući u emisiji “Sa Srpskom u centar” na Srpskoj RTV, kazao je da su utisci sa Svesrpskog sabora odlični, te da Srbi imaju pravo da se sastaju.

“Znamo kakav je u Crnoj Gori bio odnos prema Srbima i srpskom jeziku. Ovo je bila očekivana reakcija, posebno nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, gdje smo mi imali jasan stav da smo protiv. Čule su se poruke mira, zabrane upotrebe sile, održavanja dobrih odnosa… Srpski narod ima pravo da učini sve da sačuva svoj jezik, istoriju”, poručio je Božović.

Vrlo je važno, kako dodaje, da se razumije da Svesrpski sabor nije uperen ni protiv koga, te da služi da se Srbi okupe i štite svoja prava.

“Srbi su bili stigmatizovani, svega tri odsto njih radilo je u državnim institucijama. Pokušano je da se od njih naprave građani drugog reda”.

Podsjetio je da, kada je riječ o ratnim dešavanjima, su Srbi uvijek proglašavani kao zločinci i kao jedini učesnici u ratu.

“Druge strane su pošteđene svega toga i potpuno je razumljivo što osjećamo nepravdu. Smatram da u odnosima Vlade sa susjedima treba da budu uvršteni i interesi Srbije. To ne znači da treba da idemo po mišljenje u Beograd, već da vodimo računa i o njihovim staovovima. Mi smo sa Srbijom najznačajniji ekonomski partneri, a dijelimo i zajedničku kulturu, jezik istoriju. Tome će doprinijeti i predstavnici Srba u izvršnoj vlasti”, kazao je Božović.

Rekonstrukcija vlade treba da se desi što ranije, podvukao je Božović.

“Zbog stabilizacije odnosa na političkoj sceni smatram da rekonstrukcija treba da se desi što prije. Pitanje je bilo da li treba i Bošnjačka stranka da bude dio Vlade. Mi u SNP-u nemamo ništa protiv i to se odnosi na sve predstavnike manjina u Crnoj Gori“, naglasio je Bogdan Božović u emisiji “Sa Srpskom u centar”.

Smjenjivost vlasti, po njegovom mišljenju, je dobra stvar i jedna od tekovina koje je donio 30.avgust.

“Ukoliko imamo čestu smjenu vlasti povećaće se politička odgovornost i više će se voditi računa o interesima građana”.

Božović ističe da je situacija u Glavnom gradu poražavajuća.

“Sada imamom situaciju da se pojedinci prepiru oko funkcija. To je onsovni razlog zašto imamo krizu Glavnom gradu. To je poražavajuće za građane koji su glasali za promjene i da vlast učini nešto po pitanju naslijeđenih problema. Imamo krizu u Glavnom gradu i vlasti se onemogućava da funkcioniše. To je kratkovido. Ako su tačne informacije koje sam čuo, praktično je sve završeno, izglasaće se nepovjerenje gradonačelnici Oliveri Injac i vrlo vjerovatno na inicijativu opozicije. Tada neće biti moguće nastaviti vlast“, naglasio je Božović.

Smatra da se lični animoziteti i neslaganje s partijskim drugovima bude osnovin uzrok zašto dolazi do smjena vlasti.

“Da je u pitanju loš rad gradonačelnice imao bih razumijevanja, ali ukoliko su u pitanju lični animoziteti onda je to problem”.

Komentarišući aktuelna prepucavanja između vladajućeg Pokreta Evropa sad sa ministrom pravde Andrejom Milovićem, kazao je da smatra da su napravljene greške na samom startu kad je Milović davao izjave po pitanju rada Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva.

“Smatram da je to državni organ koji je najviše dorinio borbi protiv organizovanog kriminljala i korucije i zbog toga se stvorila loša klima oko PES-a. Sva istraživanja javnog mnjenja su pozitivna u odnosu na rad SPO i SDT i možda je zbog toga navučen negativni imidž i odrazio bi se na PES. Ne očekujem prevelike političke potrese”, rekao je gost Srpske RTV.

Dodao je da postoji prostor da se unaprijede zakonska rješenja izglasana prošle sedmice u Skupštini.

“Vodimo se da je bolje donijeti rješenje, pa ga vremenom mijenjati kako bi ostvarili puni efekat primjene zakonskih rješenja. Očekujem da ćemo mi iz parlamentarne većine sjesti i dogovoriti se oko izmjena određenih članova u korist građana”.

(Srpska RTV)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.