Božović: SDT mi je blokadom imovine napravilo štetu od više stotina hiljada evra, sve ću naplatiti tužbom protiv države

0

Bivši predsjednik Opštine Budva Milo Božović izjavio je pred podgoričkim Višim sudom da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) blokira njegovu imovinu i da je već sada napravljena šteta od nekoliko stotina hiljada evra, kao i da će biti mnogo veća, prenosi „Dan“.

Božović je to rekao u obraćanju sudiji Vesni Kovačević, koja je predsjedavala sudskim vijećem na ročištu održanom po žalbama advokata odbrane, a koje se odnose na mjeru blokade nepokretne imovine Božovića i drugih optuženih u predmetu.

Advokati, kao i svi optuženi koji su bili prisutni u sudnici, istakli su da su imovinu koja je od strane SDT- a blokirana stekli legalno, da je u porodičnom naslijeđu, u nekim slučajevima i 100 godina.

Za sve optužene advokati su dostavili sudu obimnu finansijsku dokumentaciju, za koju naglašavaju da potvrđuje legalno porijeklo nepokretne imovine. Neki od njih su priložili i dopunski nalaz vještaka kojeg su angažovali.

Božović je do detalja obrazložio porijeklo svoje imovine, navodeći šta je naslijedio od svog oca.

– Već je nastala šteta što se tiče moje imovine. Nastala je direktna šteta. U pitanju je više stotina hiljada evra štete. Jedna od mojih imovina je i manji hotel, oko 1.000 kvadrata. Bio sam u potpisivanju ugovora sa jednom kompanijom koja drži pet manjih hotela. Međutim, to nije realizovano, jer mi je SDT blokiralo imovinu – izjavio je, između ostalog, Božović.

On je naveo i da mu je, pored i druge blokirane imovine, SDT blokiralo i dva računa vezana za dva kredita od po milion evra. Pojasnio je do detalja da je te kredite podigao za poslovanje, za izgradnju hotela, isplatu dobavljača… I za to je sudu predao obimnu finansijsku dokumentaciju koja to potvrđuje.

– SDT je i te račune blokiralo. Jedan kredit nisam ni iskoristio. Banka, zbog blokade imovine, poništava ugovore i traži da, umjesto u ratama, isplatim cijeli iznos. Tu je i zatezna kamata – kazao je Božović.

Naglasio je da može da nastane ogromna šteta i za njegovu firmu.

– Ljudi sa kojima poslujem tužiće moju firmu, jer zbog blokade imovine i računa ne mogu da isplatim potraživanja. Pa će frima onda da ode u stečaj, a zatim će da se prodaje imovina firme, a sve je pod blokadom zbog SDT-a – naveo je Božović okolnosti za koje vjeruje da mogu da se de se ako se ne ukine blokada.

Božović je dodao da se rizikuje da šteta po njegovu imovinu bude još veća, te da će on to sve da naplati kroz tužbu protiv države Crne Gore za naknadu štete.

– Ovo se radi da bi se stekao utisak da se radi o kriminalu i da su tu neki krminalci. Tužilaštvo nije briga za štetu – izjavio je Božović.

Vukotić odustao od zabrane korišćenja imovine

Specijalni državni tužilac Jovan Vukotić je, poslije izjašnjena advokata odbrane, rekao da je saglasan sa tim da u mjerama nad imovinom ostane zabrana raspolaganja, ali ne i zabrana korišćenja.

On je to kazao nakon što je nekoliko optuženih upitalo da li njihove porodice moraju da se isele iz porodičnih kuća, kao i njihovi roditelji, jer je blokirana i imovina članova njihovih porodica.

Tužilaštvo tereti 21 osobu

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je optužnicu protiv 21 osobe.

Među njima je i jedan od šefova „kavačkog klana“ Radoje Zvicer, kao i brojni policijski službenici, među kojima je i Ljubo Milović.

Optužnica je, pored Božovića, Zvicera i Milovića, podignuta i protiv Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.