Bosanski ministar tražio u Briselu: Uspostavite NATO bazu u BiH, Rusiji se ne smije se dozvoliti prodor u srce Evrope

0

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji „ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope“.

Helez je predložio „unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa“, a kako bi se „spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Helez tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH „zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje“.

Navodi se da je on prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH „pogoršana politička i bezbjednosna situacija“, da „takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona“ i da NATO „ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije“.

Kavoliju je, dodaje se, predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u, te da bi kao članica NATO-a taj savez učinila snažnijim.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.