Borovinić Bojović: Integritet gradskog parlamenta mora se poštovati

0

Predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović oglasila se povodom današnjeg događaja, kada je prekinuta konferencija za novinare Miloša Maškovića, odbornik SD-a.

„Da li će se današnji događaj opisati kao skandal, ugrožavanje odbornika ili pretjerana dramatizacija, to je u domenu prava svakog pojedinca i medija na sopstveni doživljaj i ocjenu. Ja nisam profesorica čija je uloga da ocjenjuje natpise i koriguje medije, niti imam vaspitnu ulogu, ali jesam predsjednica Skupštine Glavnog grada, pa u skladu sa tim javno podsjećam da se integritet gradskog parlamenta mora poštovati“, saopštila je Borovinić Bojović.

Kako do dodala, „nosioci integriteta su odbornici – i vlasti i opozicije jednako, a izabrani na osnovu izborne volje koja je neporeciva.

„Poštovanje prema odbornicima je mjera našeg odnosa prema instituciji i mjera našeg međusobnog poštovanja, bez obzira na političke razlike ili druga nesaglasja“, rekla je predsjednice Skupštine Glavnog grada, pa nastavila:

„Kada sam rekla da su vrata gradske skupštine otvorena za građane i građanke, nisam mislila da su otvorena kao kafana koja ima svoja pravila, nego kao institucija koja ima svoje zakone, procedure i ‘kućni red’. Sve to skupa je u službi stvaranja i poboljšanja poretka na osnovu kojeg svi imamo mogućnost i prostor da saopštimo svoje mišljenje bez uzurpiranja tuđeg“, rekla je Borovinić Bojović.

Istakla je da „prostor za mišljenje može dobiti svako, kao što za sve postoji vrijeme i mjesto“.

„To je osnova uređenosti kojoj težimo. Nesporno je da su prije smjene vlasti i oslobođenja institucija, gradska uprava i skupština bilježili svakojake događaje, možda po količini štete neuporedivo veće, ali to ne može biti ni razlog ni izgovor da se današnji događaj zanemari. Naprotiv, imamo obavezu da pružimo više i bolje, i pošaljemo zajedničku poruku da se pravila moraju poštovati jer ona po Ustavu i zakonima garantuju poštovanje integriteta svakome od nas“, kazala je Borovinić Bojović.

Za kraj je poručila:

„Kao što u dosadašnjem radu nisam dozvoljavala da samovolja bilo kojeg odbornika bude iznad Skupštine, isto tako ne može bilo koji pojedinac, bio angažovan u javnoj ustanovi, gradskim preduzećima ili van njih, biti iznad državne institucije. Na izborima smo baš zato i dobili mandat: da uspostavimo red, omogućimo demokratsku debatu i radimo u interesu građana i građanki“, zaključila je Borovinić Bojović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.