Borelj: Srbija se uskladila sa mjerama EU protiv Hamasa i Islamskog džihada

0

Srbija se usaglasila sa odlukom Savjeta EU o uvođenju restriktivnih mjera protiv onih koji podržavaju, olakšavaju ili omogućuju nasilne akcije Hamasa i Islamskog džihada u Palestini, navodi se u danas objavljenom saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Kako se dodaje, sa ovom odlukom uskladile su se, osim Srbije, i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Gruzija, kao i Lihtenštajn kao zemlja Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, članica evropske ekonomske zone.

„One će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je“, navodi se u saopštenju Borelja.

Precizira se da se ovom odlukom Savjeta uspostavlja namenski okvir restriktivnih mjera protiv onih koji podržavaju, olakšavaju ili omogućavaju nasilne akcije palestinske militantne grupe Hamas i Islamskog džihada u Palestini, u skladu sa kriterijumima navedenim u odluci.

Takve restriktivne mjere spadaju u ciljeve zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, dodaje se u saopštenju.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.