Borelj: Radujemo se ubrzavanju evropskog puta Crne Gore

1

Radujemo se što ćemo zajedno raditi na putu Crne Gore, ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, poručio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj na sastanku sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem.

Spajić i Borelj su se, kako je saopšteno iz Vlade, sastali na marginama Međuvladine konferencije u Briselu.

Borelj je pozdravio izuzetne napore 44. Vlade da intenzivira pregovarački proces.

On je istakao dinamiku sprovođenja reformi, naročito u oblastima vezanim za poglavlja 23 i 24, kroz kompletiranje Ustavnog suda, izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta i VDT-a, čime je napravljen veliki korak ka ispunjavanju privremenih mjerila za ta poglavlja.

„Cijenimo reformske napore i ohrabrujemo vas da iskoriste šansu koja se sada ukazala. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na putu Crne Gore, ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji“, poručio je Borelj.

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo riječi o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evropske unije, a Borelj je pohvalio potpunu usklađenost Crne Gore po ovim pitanjima što, kako je istakao, pokazuje stratešku opredjeljenost ka EU.

U razgovoru je istaknut nastavak visokokvalitetnog doprinosa Crne Gore misijama i operacijama EU posvećenim zajedničkoj bezbjednosti i odbrani.

Tokom sastanka je konstatovan i povećani rizik od sajber napada usljed aktuelne geopolitičke situacije, pa je dogovorena podrška EU kako bi se povećala trenutna operativna sposobnost Crne Gore za otkrivanje, sprečavanje i odbijanje napada na njene digitalne infrastrukture i sisteme.

1 Comment
  1. www komentariše

    Vidi kako drži ruke!!Lopovu samo lopov može biti uzor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.