Borelj pozvao na ubrzanje procesa proširenja EU

0

Visoki predstavnik Evropske unije za inostrane poslove i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je na ujedinjenje Evrope u suočavaju s globalnim izazovima i ubrzanje procesa proširenja Evropske unije.

On je to rekao u govoru održanom nakon što je na Evropskom forumu Vahau u Austriji primio nagradu „Alois Mock“, istakavši da Evropa neće biti kompletna dok joj ne pristupe nove članice.

Šef evropske diplomatije prisjetio se da je prije otprilike 20 godina, kao tadašnji predsjednik Evropskog parlamenta, otvorio prvo zasjedanje sa deset novih članica EU-a i da su se tada ljudi pitali hoće li Evropski parlament funkcionisati sa deset novih zemalja, prenosi Tanjug.

“I uspjelo je. Za njih je to bio nevjerovatan podsticaj prosperitetu. Proširenje je bila priča o uspjehu, a proširenje koje se čeka će, takođe, biti priča o uspjehu. Problem je u tome što je predugo odgađano, a sada se mora ubrzati”, naglasio je Borelj.

‘Evropljani će opstati jedino ujedinjeni’

Ocijenio je da se demokratija i sloboda ne šire u svijetu te da se Evropa kreće od one otvorene prema svijetu, koja želi da se pronalaze zajednička rješenja, ka “Evropi zidova i nacionalnih rješenja”.

Ukazao je i da je ključna riječ prvog talasa evropskih integracija bilo tržište, a danas je to, kako je naveo, bezbjednost zbog prijetnji s kojima se EU suočava.

“Nacionalna rješenja i izgradnja zidova neće biti rješenje za Evropljane kao cjelinu. Moramo nastaviti da gradimo mostove kako bismo pronašli zajednička rješenja i bili otvoreni prema svijetu kojem je potrebna Evropa”, poručio je Borelj.

Dodao je da Evropa mora biti ujedinjena i otvorena prema svijetu ako želi da utiče na događaje na globalnom nivou i da mora razmišljati o “tome kako se rat u Ukrajini završava” jer je to, kako je naveo, od suštinskog značaja za evropsku bezbjednost.

“Samo više ujedinjeni, Evropljani će opstati. Nijedna evropska država ne može se sama suočiti sa izazovima ovog svijeta”, zaključio je Žozep Borelj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.