Borelj odbrusio Papi Francisku: Gura nos gdje mu nije mjesto, nije vrijeme da pozivamo Ukrajinu na predaju!

0

Papa Francisko, koji se ranije založio za pregovore o Ukrajini, pominjući „bijelu zastavu“, „gura nos gde mu nije mjesto“, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu španskom radiju RNE.

Prema riječima Borelja, traženje od Ukrajine da se preda je „više od želje za mirom“.

– Papa gura nos gdje mu nije mjesto. Vjerujem da sada nije vrijeme da pozivamo Ukrajinu na predaju, već je naprotiv, vrijeme je da nastavimo da pomažemo (Kijevu) – naglasio je diplomata.

Istovremeno, Borelj je izjavio da je potrebno ponovo naoružati Evropsku uniju u kontekstu moguće eskalacije sukoba u Ukrajini.

– Nemamo dovoljno vojnih resursa. Kada dođe rat, treba vidjeti da li ih imate ili ne, pošto ih mi nemamo, moramo da počnemo da ih proizvodimo – rekao je on.

Papa je više puta pozivao na traženje diplomatskih načina za okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Franja je 9. marta u intervjuu švajcarskim novinarima rekao da se „onaj ko ima hrabrosti da podigne bijelu zastavu i pregovara“ može smatrati jakim. Papa je takođe napomenuo da se pregovori ne smatraju kapitulacijom, već da ih treba pokrenuti „na vrijeme”, prije nego što se situacija „pogorša”.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.