Borelj: Krvoproliće u Gazi mora da stane; Hamas upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca

0

Nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp u Nuseiratu, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio da “krivoproliće” u Gazi mora odmah da prestane, ali je istovremeno pozdravio spasavanje četiri izraelska taoca. Portparol Hamasa Abu Obeida, istovremeno, nakon izraelske operacije u kampu, poručio je da su ugroženi životi preostalih talaca koje drži ova grupa u Pojasu Gaze.

IDF nastavlja sa operacijama u centralnoj Gazi i Rafi, ubijen komandant Islamskog džihada

Izraelske trupe nastavljaju da djeluju u centralnom pojasu Gaze nakon jučerašnje misije spasavanja talaca u Nuseiratu, saopštila je vojska.

98. divizija IDF-a pokrenula je ofanzivu prošle nedjelje u istočnom Bureiju i istočnom Deir el Balahu – istočno i jugoistočno od Nuseirata, gdje se odvijala operacija spasavanja.

Divizija je učestvovala u operaciji, gađajući brojne mete i terorističke operativce u toj oblasti, dok su specijalne snage spasile četiri taoca, kaže vojska.

U međuvremenu, operacije se nastavljaju i u Rafi u južnoj Gazi, gdje IDF kaže da su trupe 162. divizije tokom proteklog dana locirali nekoliko tunelskih okna, minobacačke bacače i drugo oružje.

A u koridoru Necarim u centralnoj Gazi, IDF kaže da je izveden napad dronom na ćeliju koja je otvorila vatru na trupe koje djeluju u toj oblasti.

Još jedan vazdušni napad izveden je na Islamski univerzitet u južnom gradu Gaze, nakon što je nekoliko projektila ispaljeno na trupe u koridoru. U tom napadu nije bilo povrijeđenih.

Tokom proteklog dana širom Gaze izvedeni su još brojni udari. IDF kaže da je u jednom napadu ubijen komandant Islamskog džihada na terenu.

Nastradalo najmanje 210 Palestinaca

Najmanje 210 Palestinaca je stradalo, a njih 400 je ranjeno u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Nuseiratu, saopštila je kancelarije za medije vlade u Gazi.

Foto: Mahmud Hams/AFP VIA GETTY IMAGES

Sa druge strane, izraelska vojska saopštila je da su u operaciji u centralnoj Gazi spasena četiri taoca, koje je Hamas od 7. oktobra prošle godine držao u palestinskoj enklavi.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari, takođe, tvrdi da je tokom akcije spasavanja u Nuseiratu zapravo ubijeno manje od 100 ljudi, i to jer su IDF bile pod jakom vatrom pripadnika Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, istovremeno, izjavio je da Izrael neće završiti svoju misiju u Gazi dok ne vrati sve taoce – i žive i mrtve.

Hamas je, zbog brojnih žrtava izraelske smrtonosne operacije, međutim upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca, uz ocjenu da je objava o oslobađanju, poslije devet mjeseci sukoba, zapravo “znak neuspjeha” Izraela.

Iz te palestinske grupe saopšteno je i da u izraelskoj akciji u Nuseiratu i okolnim područjima, ima i stradalih talaca, poručujući da neće odustati u odbrani prava Palestinaca.

Svjetski lideri su, u međuvremenu, osudili izraelski napad i stradanje civila, ali su i pozdravili oslobađanje talaca.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da “krivoproliće” u Gazi mora odmah da prestane, kao i da je plan o prekidu vatre koji je predstavio američki predsjednik Džozef Bajden, put ka trajnom miru.

Za to vrijeme, izraelska vojska je najavila da se će narednih dana preko plutajućeg pristaništa koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, nastaviti priliv humanitarne pomoći Gazi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.