Mladen Mikijelj

Borelj konačno shvatio: Ne vide svi u EU Rusiju kao prijetnju

0

Šef diplomatije Evropske unije Džozep Borelj izjavio je da ne vidi svaka članica Evropske unije Rusiju kao “najveću prijetnju” za globalnu stabilnost.

Borelj je, govoreći na Univerzitetu Oksford, rekao da vidi sve više konfrontacije, a manje saradnje o svjetskim pitanjima i ukazao na primjer Rusije i rata u Ukrajini, objavljeno je na stranici Evropske unije, a prenosi Tanjug.

“Putin je danas egzistencijalna prijetnja za sve nas. Ukoliko uspije u Ukrajini, neće se tamo završiti. Međutim, znam da ne dijele svi u Evropskoj uniji ovo mišljenje”, rekao je Borelj i dodao da neki članovi Savjeta EU kažu da Rusija nije egzistencijalna prijetnja i da je smatraju dobrim prijateljem.

Primjer Mađarske

“Takvih nema mnogo, ali ih ima nekoliko”, rekao je Borelj.

Ukazao je na Mađarsku.

“U Uniji, koja se vodi jednoglasnošću, naša politika prema Rusiji uvijek je ugrožena jednim vetom – samo jedan je dovoljan – kao što je Viktor Orban, premijer Mađarske, što je dokazao odugovlačenjem našeg posljednjeg paketa pomoći Ukrajini. Istovremeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, politička polarizacija odložila je paket vojne pomoći za pola godine. U sredini rata, pola godine je mnogo vremena. To može napraviti razliku između pobjede ili poraza u ratu”, dodao je Borelj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.