Borelj: EK uputila novu pomoć, ostajemo posvećeni podršci palestinskom narodu

0

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Unija ostaje vjerna svojoj posvećenosti podršci palestinskom narodu, navodeći da je Evropska komisija (EK) uputila novu pomoć od ukupno 41 milion evra.

Borelj je napisao na platformi X da je od te sume 25 miliona evra namjenjeno za palestinsku upravu, a 16 miliona evra za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNVA).

Borelj je naveo da je ovom poslednjom uplatom EK od početka ove godine uputila pomoć UNRVA u ukupnom iznosu od 66 miliona evra. EK je saopštila da je uputila drugu tranšu pomoći od 25 miliona evra za palestinsku upravu da bi doprinijela isplati plata i penzija palestinskih državnih službenika, kao i 16 miliona evra za UNRVA za pružanje osnovnih usluga za palestinske izbjeglice, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Isplata od 25 miliona evra je druga tranša isplaćena palestinskoj upravi u sklopu paketa pomoći od ukupno 118,4 miliona evra koji je usvojen u decembru 2023. godine, navodi se na sajtu EK. Prva tranša pomoći palestinskoj upravi od 25 miliona evra isplaćena je u martu.

Uplatom druge tranše pomoći od 16 miliona evra za UNRVA, pomoć EK toj agenciji UN od početka ove godine povećana je na 66 miliona evra, od ukupno 82 miliona evra pomoći koji su predviđeni za celu ovu godinu, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.