Borci Sarajevsko-romanijske regije upisani zlatnim slovima na stranicu srpske istorije

0

Na Vojničkom spomen-groblju „Novi Zejtinlik“ obilježen je Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije, jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Više od 4.000 srpskih boraca poginulo je u herojskoj odbrani sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa odbili su čak 35 neprijateljskih ofanziva i pokušaja proboja linije srpske odbrane.

Na Vojničkom spomen-groblju „Novi Zejtinlik“ na Sokocu i manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju služen je pomen za poginule borce.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Ljubomir Erić rekao je da je Sarajevsko-romanijski korpus obišao sva ratišta gdje je zahtijevala komanda.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, koji je bio i jedan od učesnika u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, rekao je da je tih dana bilo teško, ali časno braniti svoje, a da se očekivanja muslimanskih snaga nisu ostvarila.

Državni sekretar u ime odbora Vlade Srbije Zoran Antić istakao je da su srpski borci koji počivaju na „Novom Zejtinliku“ upisani zlatnim slovima na stranicu srpske istorije i da je poznata simbolika vjekovne borbe srpskog naroda na ovim prostorima za samoodržanjem.

– Ono što je poruka dana, možda zbog same simbolike i nekih drugih praznika i datuma koji se danas obilježavaju da Srbi nikada nisu vodili osvajačke ratove. Srpski oficiri, vitezovi, srpski borci nikada nisu činili zločine i genocide, niti su silovali, niti ubijali žene i decu – naglasio je Antić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je „Novi Zejtinlik“ dokaz velike žrtve srpskog naroda sa Sarajevsko-romanijskog područja u odbrani Republike Srpske.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković istakao je na Ravnoj Romaniji da je Sarajevsko-romanijska regija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a i poslije njega dala veliku žrtvu.

Vidaković je podsjetio da je narod ovih prostora cijeli rat branio i odbranio svoja ognjišta, ali da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sve morao da napusti, prenosi RTRS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.