Borba saznaje: Vulin predvodi delegaciju Srbije koja će u utorak posjetiti grob Pavla Bulatovića u Rovcima!

0

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tražio je dozvolu od crnogorskih vlasti da delegacija, koju od predvodi, dođe u utorak u Crnu Goru i obilježi dvije decenije ubistva ministra vojnog SRJ Pavla Bulatovića, saznaje Borba.

Kako saznajemo ministar odbrane Srbije će po prvi put nakon 20 godina predvoditi delegaciju koja će posjetiti vječnu kuću Pavla Bulatovića u Rovcima.

Potvrđeno nam je da je Vulin zatražio dozvolu od Ministarstava inostranih poslova Crne Gore, ali još uvijek nije dobio nikoav odgovor. Još uvijek je nepoznato hoće li mu Crna Gora dozvoliti ulazak u zemlju.

Pavle Bulatović ubijen je 7. februara 2000. godine, u 18.55 sati, u restoranu FK Rad u Ulici neznanog junaka na Banjici u Beogradu. U društvu sa njim tada su bili njegovi prijatelji Vuk Obradović, direktor „Ju garant banke” iz Beograda, i Mirko Knežević, vlasnik restorana. Oni su tom prilikom lakše ranjeni.

Prema raspoloživim podacima iz policijske istrage, nepoznati napadač je kroz prozor restorana iz pravca obližnjeg fudbalskog igrališta iz automatskog oružja ispalio više hitaca koji su pogodili Bulatovića u srce. Operativnim radom i vještačenjima posumnjalo se da je zločinac prilikom atentata koristio jurišnu pušku AK-47 poznatiju kao „kalašnjikov”.

Ubica je došao preko glavnog fudbalskog terena. Prišao je zadnjoj strani sale restorana na zapadnoj tribini, gdje je leđima okrenut prozorima sjedio Bulatović sa društvom. Prema riječima očevidaca, Bulatović, Knežević i Obradović našli su se u restoranu da bi proslavili 50 godina postojanja Rada.


Ubica Bulatovića je nakon ispaljivanja smrtonosnih hitaca pobjegao istim putem. Pretrčao je preko glavnog terena, preskočio živu ogradu sa istočne strane stadiona i nestao ka Bulevaru JNA. Prema sumnjama istražnih organa, napadača su tamo čekali pomagači u automobilu. Ubica je pobjegao „fordom” plave boje, sa ukradenim tablicama BG 144–634, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Istraga je potvrdila da su sa atentatorom bila dvojica saučesnika. Beograd je bio blokiran posle ubistva, a u poteru se za ubicama uključila i Vojna policija. Niko nije uhapšen. Ipak, na početku je sve izgledalo kao da se u ovom slučaju radi temeljna istraga.

Istražni postupak povjeren je sudiji Nebojši Simeunoviću. On je nekoliko mjeseci kasnije pronađen mrtav u Dunavu. Nadležni su saopštili da je Simeunović izvršio samoubistvo. Međutim, postoje brojne činjenice, svjedočanstva i dokazi koji demantuju tvrdnje da je sudija digao ruku na sebe.

O ubistvu Pavla Bulatovića u medijima se ubrzo pojavilo nekoliko verzija. Jedna od njih bila je i da su neposredni počinilac zločina i njegovi pomagači došli iz Crne Gore. U Skupštini SR Jugoslavije odmah nakon ubistva Bulatovića formiran je i anketni odbor za rasvjetljavanje tog zločina. Taj odbor je predvodio lider radikala Vojislav Šešelj.

Prema napisima medija, odbor je saslušao brojne svjedoke iz tadašnjih državnih struktura: generale Branka Krgu, Aca Tomića, Dragoljuba Ojdanića, načelnika DB Radomira Markovića, Vlajka Stoiljkovića, Dušana Mihajlovića, političara Momira Bulatovića…

Zaključak obimnog izvještaja (na skoro 1.000 strana) od 22. januara 2002. godine bio je da je Bulatović likvidiran jer je pokušao da spriječi mahinacije prilikom nabavke vojne opreme. Ali, bilo je i drugih teorija.

Govorilo se i o tome da je Bulatović znao previše o djelovanju pojedinih kriminalnih grupa u Srbiji. Kao jedna od tih grupa označen je klan „Amerika” čiji su primarni poslovi dilovanje droge i duvana. Neke od poslednjih informacija o ubistvu Pavla Bulatovića došle su upravo od insajdera iz redova „Amerike”. Prema pisanju pojedinih beogradskih medija, izvjesni Srećko ili Laki, navodno istaknuti pripadnik klana „Amerika”, srpskim bezbjednosnim službama govorio je o likvidacijama koje je kriminalna grupa obavljala u Srbiji. U nizu imena koje je doušnik iznio navodno se našlo i ime Pavla Bulatovića. To svjedočanstvo datira iz ljeta 2016. godine.

Uprkos tome što je obavljao jednu od najvažnijih uloga u državi, Pavle Bulatović se po Beogradu kretao bez obezbjeđenja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.