Bocan-Harčenko: Pobjeda Rusije pokazaće ko je na pravoj strani istorije; Pitanje Kosmeta vratiti u UN

0

Nema sumnje da će Rusija pobijediti u specijalnoj vojnoj operaciji, a ona pokazuje ko je na pravoj strani istorije, poručio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na prijemu povodom obelježavanja ruskog državnog praznika, Dana branioca Otadžbine.

On je rekao da će to ko je na pravoj strani istorije pokazati i 25 godina NATO agresije na SRJ koja se uskoro obelježava.

Ambasador je, uz zahvalnosti svima koji su došli na prijem, naglasio da je između dvije zemlje najvažnije „razumijevanje duše i srca“, a kako je rekao, dolazak gostiju u ovolikom broju na prijem znak je koliko je ovaj praznik važan za Ruse i rusku državu.

„Sadržaj praznika obuhvata glavnu istoriju Rusije, naše tradicije i vrijednosti i našu budućnost. Ubijeđeni smo da smo u pravu i vjerujemo u našu budućnost. Čestitamo i podržavamo vojnike koji su na bojištu i koji i danas brane našu bezbijednost i bezbijednost naše države. Posebno smo im zahvalni sada na vojnim uspesima koje su imali“, rekao je Bocan-Harčenko.

Ukazao je i da je u toku neviđena konsolidacija naroda u Rusiji, gde je svako branilac otadžbine i daje svoj doprinos izvršavanju zadataka specijalne vojne operacije.

„A cilj specijalne vojne operacije je da završi rat koji je Zapad, koristeći Kijev, otpočeo pre 10 godina protiv ruskog stanovništva u Ukrajini. Naš je zadatak da se taj rat završi i uspostavi mir i bezbijednost u Ukrajini i svim ruskim regionima“, kazao je on.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost i Vojsci Srbije i njenoj vojnoj industriji koja je, kako je naglasio, uprkos sankcijama dostigla visok nivo.

On se osvrnuo i na kosovsko pitanje, rekavši da je podrška Srbiji oko teritorijalnog integriteta „jedan od najvažnijih političkih stavova Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti“.

„Odmah smo podržali inicijativu za vanrednu sjednicu Savjeta bezbijednosti, a cilj je da se ovo pitanje vrati u Savjet bezbijednosti UN. Naravno, poštujemo i velika je čast da Srbija nije prihvatila i neće prihvatiti sankcije protiv Rusije, uprkos napadima, pritiscima i pretnjama, što daje mogućnost da dalje idemo napred i razvijemo odnose bez ikakvog zastoja u svim sferama“, poručio je Bocan-Harčenko i ponovo zahvalio Srbiju na razumijevanju za osjećaj „naših srca i duše“.

Prijem je počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, a prisustvuju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad Nikola Selaković i ministar sporta Zoran Gajić, načelnik Generalštaba Mojsilović Milan, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, bivši načelnik generalštaba Miloš Diković, episkop bački Irinej, penzionisani pukovnik PVO Vojske Jugoslavije koji je komandovao jedinicom koja je tokom NATO agresije srušila avion F-117 Zoltan Dani.

Dan branioca Otadžbine u Rusiji se obeležava 23. februara kao dan vojničke slave a proslavljaju ga ne samo oni koji su služili ili služe u Oružanim snagama Rusije, već se on smatra neformalnim narodnim praznikom svih muškaraca i ima masovni karakter.

Na ovaj dan po tradiciji u Moskvi se održava svečana ceremonija kraj zidina Kremlja i polaganje vijenaca na Spomenik nepoznatom vojniku.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.