Blogeri dijelili vojne tajne na Telegramu

0

Ukrajinska Služba bezbjednosti (SBU) optužila je dvojicu blogera sa socijalnih mreža za navodno dijeljenje položaja ukrajinske vojske na društvenim mrežama, preneli su danas ukrajinski mediji.

Prvi neimenovani muškarac iz Zaporožja navodno je dijelio borbene položaje ukrajinskih snaga u Kupjanskom rejonu Harkіvske oblasti, kao i ukrajinske odbrambene pozicije blizu Robotine u Zaporoškoj oblasti, prenosi Kijev Indipendent.

Taj list je naveo da je optuženi dijelio povjerljive detalje na svom Telegram kanalu na kojem ima više od 140.000 pratilaca.

Prema tvrdnjama SBU, muškarac je takođe uživo prenosio kretanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema ukrajinske vojske.

Drugi optuženi muškarac iz Vіnicke oblasti, objavio je na svom Telegram kanalu geolokaciju i video-snimak ukrajinskog vojnog helikoptera u letu, prenosi Tanjug.

Osumnjičeni su optuženi na osnovu člana ukrajinskog krivičnog zakona o „neovlašćenom širenju informacija o kretanju odbrambenih snaga“.

U svojoj javnoj objavi, SBU naglašava da se distribucija fotografija i video-materijala na mrežama koji ugrožavaju pozicije ukrajinskih snaga „smatra pomaganjem neprijatelja i predstavlja krivično djelo koje se kažnjava po zakonu“.

Istraga SBU je u toku, a ako budu osuđeni, dvojica muškaraca se suočavaju sa zatvorskom kaznom do osam godina zatvora.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.