Mladen Mikijelj

Blinken: Zalažemo se da Izrael i Hamas „već sada“ sklope sporazum o prekidu vatre

0
Sjedinjene Američke Države (SAD) se zalažu da Izrael i Hamas „već sada“ sklope sporazum o primirju uz oslobađanje talaca posle gotovo sedam mjeseci borbi u pojasu Gaze, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u Tel Avivu.

– Čak i u ova teška vremena riješeni smo da postignemo primirje kojim će se taoci vratiti kući i da to postignemo već sada. I jedini razlog zbog koga se to ne bi desilo je Hamas – rekao je Blinken u Tel Avivu tokom susreta sa izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom.

Posrednici Egipat, Katar i SAD još čekaju odgovor Hamasa na najnoviju ponudu za primirje koja uključuje prekid izraelske ofanzive na pojasu Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra tokom svog napada bez presedana na jug Izraela.

Blinken je juče pritiskao Hamas da „prihvati bez daljeg odlaganja“ primirje koje je, kako je ocijenio kao „izuzetno velikodušni predlog Izraela“.

Hamas, međutim, traži „trajni prekid vatre“ prije bilo kakvog sporazuma o oslobađanju talaca, što Izrael za sada i dalje odbija, nastavljajući da ističe da će izvesti svoju kopnenu ofanzivu na Rafu, grad na jugu pojasa Gaze koji se smatra poslednjim lokalnim uporištem Hamasa i gde je sada oko 1,5 miliona Palestinaca većinom raseljenih zbog rata, prenosi N1.

Tokom posjete Izraelu Blinken takođe treba da izvrši pritisak na izraelsku vlada da dozvoli povećanje ulaska pomoći u pojas Gaze gdje UN upozoravaju da prijeti neposredna glad zbog nedostatka hrane.

Američki državni sekretar danas treba da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i da posjeti Ašdod, izraelsku luku blizu Gaze nedavno ponovo otvorenu za slanje pomoći toj palestinskoj teritoriji.

– Treba takođe da povedemo računa o ljudima koji pate, uhvaćeni između dvije vatre – rekao je Blinken Hercogu.

U napadu militanata Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine poginulo je 1.170 ljudi, prema bilansu Frans presa na osnovu zvaničnih izraelskih podataka, dok je u izraelskoj vojnoj operaciji sprovedenoj u pojasu Gaze kao odmazda za taj napad do sada poginulo 34.535 ljudi, prema podacima Hamasa.

(N1)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.