Bisljimi bi da se pita u našoj državi: Glas Vukićević ne predstavlja zvaničan stav Crne Gore, koji nije mijenjan od 2008. godine; Trebamo marginalizovati takve akcije

0

Besnik Bisljimi, tzv. zamjeniki premijera lažne države Kosova, koji je danas u Prištini potpisao sporazum o Programu prekogranične saradnje IPA III sa ministarkom za evropske poslove Crne Gore Maidom Gorčević, izjavio je da protiv Kosova* na zasijedanju PSSE nije glasala Crna Gora, već poslanica „koja je iznijela stav jednog političkog subjekta“.

„To nije nešto novo, i mi na Kosovu* imamo u parlamentu političke subjekte, kao što je Srpska lista, koji rade i djeluju protiv interesa države Kosovo*. Ono što je bitno jeste da glas gospođe Vukićević ne predstavlja zvaničan stav Crne Gore, koji nije mijenjan od 9. oktobra 2008. godine, kada je Podgorica priznala Kosovo. Ali takvi glasovi pokazuju koliko je važno intenzivirati saradnju i marginalizovati takve akcije“, rekao je Bisljimi.

On je kazao i da glasanje dvije poslanice srpskog parlamenta protiv članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope nije novina, navodeći, a zapravo lažući „da je Srbija prekršila gotovo sve članove“ Sporazuma o putu ka normalizaciji, o kojem su se lideri dvije strane saglasili prošle godine u Briselu i Ohridu.

„Ali možda su nenamjerno učinili uslugu Kosovu* svojim prisustvom, jer su pomogli u obezbjeđivanju kvoruma. Učinili su indirektnu uslugu članstvu Kosova* u Savjetu Evrope, ali su istovremeno prekršili Sporazum i razotkrili svoj odnos prema dobrosusjedstvu, koje je za nas veoma važna vrijednost“, naveo je separatista Bisljimi.

Nakon što je Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju 27. marta usvojio nacrt Mišljenja o zahtjevu tzv. Kosova za članstvo, o tome će sredinom aprila glasati svi članovi PSSE.

Ako ga i oni usvoje, konačnu odluku o članstvu Kosova donijeće Komitet ministara Savjeta Evrope sredinom maja.

Usvajanjem nacrta Mišljenja, PSSE je prihvatila preporuku izvjestiteljke iz Grčke Dore Bakojani da Kosovo* bude pozvano da postane član Savjeta Evrope, prenosi Beta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.