Bilčik: Lokalni izbori u Crnoj Gori da budu u jednom danu

0

Evropski parlamentarac Vladimir Bilčik kazao je da je oprezno optimističan u vezi sa Crnom Gorom zbog geopolitičke situacije, ali da postoji „prozor“ kada je u pitanju proširenje Evropske unije.

„Ovo je prilika za sve koje žele da sprovedu reforme. Crna Gora je to shvatila i napokon su stvari krenule. Nadam se da će Crna Gora u narednih nekoliko sedmica dobiti pozitivan IBAR. To otvara vrata i priliku za ubrzavanje pristupnih pregovora i potencijalno zatvaranje poglavlja“, rekao je Bilčik na brifingu sa novinarima u Podgorici.

Naglasio je da tek nakon IBAR-a „slijedi veliki posao“. „Moraćete donijeti teške odluke, ali sve to na kraju vrijedi“, dodao je.

Kaže da su posljednih 10 godina bile su označene poteškocama u EU, da je jedna velika članica izašla iz Unije, „ali smo proširenje održali živim“.

„Crna Gora je najbolje pozicionirana u regionu. Bila je predvodnica, trčali su jedan period, a onda su počeli da džogiraju i taj tempo mora da se održi“, poručio je Bilčik.

Podsjetio je dq je Crna Gora imala lokalne izbore i da će ih imati još ove godine, što ukazuje da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva i da izbori budu u jednom danu.

Podsjetio da će evropski izbori biti uskoro i to će uticati i na Crnu Goru.

Rekao je da su ekstremisti i populisti „u naletu“ i očekuje se da ce proći jako dobro.

Kazao je da se on nije kandidovao za predstojeće izbore u EU, ali će ostati u politici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.