„Bijelo dugme“ u rok postavi nastupiće na Arsenal festu u Kragujevcu

0

„Bijelo dugme“, po mnogima najveći i najznačajniji bend ikada na prostoru bivše Jugoslavije, stiže na Arsenal fest 2024 (27-29. jun) i to u rokenrol postavi, najavili su organizatori.

Velikani koji su se odavno upisali u istoriju muzike zasviraće na Main stageu Kneževog arsenala druge festivalske večeri, u petak 28. juna, u sklopu obeliležavanja 50 godina od objavljivanja prvog albuma „Kad bi’ bio bijelo dugme“, 1974.

Decenijama unazad hvaljeni i širom svijeta nagrađivani vođa benda Goran Bregović i ekipa su, za tu priliku, riješili da se vrate rokerskim aranžmanima i da stotinama hiljada obožavalaca u regionu, a i šire, podare one verzije neprolaznih pesama koje su ih i učinile vanvremenskim.

To će učiniti na ograničenom broju koncerata ove godine, a među gradovima koji će uživati u toj privilegiji je i Kragujevac, pa koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu nosi i svojevrsnu dozu ekskluziviteta.

Sastav koji je predstavljao ne samo muzički, već i društveno-politički i socijalni fenomen na prostoru SFRJ, postojao je aktivno od 1973. do 1989. godine, a poslednji put su u formi rok benda nastupili 2005. na tri velika koncerta u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu.

Publika koje će, van svake sumnje, učiniti da prostor ispred Main Stagea bude krcat, uživaće u hitovima iz svih faza rada grupe: „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Selma“, „Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac“, „Sanjao sam noćas da te nemam“, „Na zadnjem sjedistu moga auta“, „Pristao sam, biću sve što hoće“, „Ako možeš, zaboravi“, „Lipe cvatu“, „Za Esmu“, „Ružica si bila, sada više nisi“, „Đurđevdan“, „Evo, zakleću se“…

Višedecenijsku neprolaznost ovih, i mnogih drugih pjesama u opusu Bijelog dugmeta, Goran Bregović, objašnjava svojim ukusom „djece iz porodica srednjeg staleža“.

„Video sam da manje-više svako u repertoaru ima neku pjesmu ‘Dugmeta’. Nema mnogo stvari koje tako dug period uspiju da prežive. Ja sam dijete iz srednje klase, moj otac je bio vojno lice, majka knjigovođa. Imam taj ukus djece iz porodica srednjeg staleža. To je ukus koji je naš, normalan, prirodan, i iz tog ukusa je ta muzika pisana“, rekao je Bregović.

Bijelo dugme u rok maniru je na samom vrhu liste do sada potvrđenih izvođača na 14. Arsenal festu, a iste večeri, 28. juna, zagrmeće i rokeri iz Las Vegasa, Palaye Royale.

Na Arsenalu 2024 nastupaju i Zdravko Čolić sa simfonijskim orkestrom, Kijanu Rivs sa svojim bendom Dogstar, Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation, Sivert Hoyem, Circa Waves, Nik West, Lil Pump, Partibrejkers, Goblini, Keni nije mrtav, Jarboli…

Cena pojedinačnih ulaznica za Arsenal fest 2024 je 2.500 dinara, dok komplet za sve tri festivalske večeri košta 5.000 dinara.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.