Bijela kuća zbunjena zbog Netanjahuove reakcije

0

Bijela kuća je „zbunjena“ onim što je nekoliko američkih zvaničnika nazvalo „pretjeranom reakcijom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua“ na odluku Vašingtona da ne stavi veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Gazi, navodi se u izvještaju „Aksiosa“.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je juče rezoluciju kojom se poziva na „momentalno primirje“ u Pojasu Gaze, prvi put od početka rata na Bliskom istoku.

Nakon što su se SAD uzdržale od glasanja, Netanjahuova kancelarija je optužila Vašington da se „povukao sa svoje dosledne pozicije od početka rata“, te je otkazala posetu planiranu posjetu delegacije Izraela SAD.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi nazvao je otkazivanje posjete izraelske delegacije „razočaravajućim“ i rekao da je Vašington „zbunjen“ tim potezom jer uzdržanost SAD „ne predstavlja promjenu u njihovoj politici“.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler tvrdio je da SAD nisu iskoristile pravo veta jer je poziv na prekid vatre i oslobađanje talaca u skladu sa politikom Vašingtona, napominjući da je rezolucija neobavezujuća.

Netanjahu je iskoristio glasanje u UN kao izgovor da ne pošalje delegaciju u Vašington jer se „plašio da bi mogli da ponude nešto razumno“, tvrdi neimenovani američki zvaničnik, prenosi „Aksios“.

– Radije bi se svađao sa nama čak i ako to nije u interesu Izraela… To je takođe smiješan način da se ophodimo prema partneru koji je Izraelu dao toliku podršku – zaključuje sagovornik američkog portala.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.