Bijela kuća: Bajden se sastaje sa Zelenskim u Francuskoj

0

Sjedinjene Američke Države neće slati vojno osoblje, savetnike ili instruktore u Ukrajinu, ali isto tako Vašington vjeruje da za postizanje mira u svetu Zapad treba da prebaci više oružja Ukrajini i izdrži duže od Ruske Federacije, izjavio je savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbijednost Džejk Salivan.

„Ne planiramo da šaljemo vojnike, vojne savjetnike ili instruktore da obučavaju Ukrajince u Ukrajini. Međutim, američko oružje koje stiže u tu zemlju mijenja situaciju koja se razvijala negativno po Kijev“, rekao je Salivan tokom brifinga za na putu za Francusku.

Istovremeno, Salivan je izjavio da se Ukrajina našla „u dubokoj krizi“ zbog kašnjenja u slanju američke pomoći, kao i da se Vašington nada da će na kraju Oružane snage Ukrajine moći ne samo da održe odbranu, već i da pređu u ofanzivu.

„Moramo da pošaljemo jasnu poruku (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da on ne može da izdrži duže od nas i da nas ne može podeliti. U narednim nedeljama imaćemo dobru priliku da stavimo ne samo tačku na kraj, već i uzvičnik“, ocenio je Salivan i istakao da će SAD u narednim nedeljama objaviti novu vojnu pomoć Ukrajini.

Prema njegovim rečima, slobodni svet mora da poveća pomoć Ukrajini i obezbedi da se isporuče neophodni kapacitet, a među neophodnim uslovima za rešavanje kriznih situacija je i rešenje na Bliskom istoku.

Kako je naveo, Hamas mora da prihvati predlog koji će pomoći u rešavanju situacije u Gazi.

Bajden će se sastati sa Zelenskim u Francuskoj

Salivan je istakao da će se američki predsednik Džozef Bajden sastati sa Vladimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu.

Bajden je juče stigao u Francusku.

Najavljeno je da će predsednik SAD provesti pet dana u Francuskoj, gde će govoriti tokom ceremonije i u okviru zvanične državne posete, razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.