Mladen Mikijelj

Berbok poziva na reformu EU: Priznala da je neophodno primiti zemlje Z. Balkana samo zarad njihovog odvajanja od Rusije

0

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je danas da je proširenje Evropske unije „geopolitička neophodnost“, kako bi postala veća i sigurnija i upozorila da se ne može priuštiti da čitava generacija još jednom „sjedi u čekaonici“, kao u zemljama Zapadnog Balkana.

Smatra da EU ne može sebi da priušti takve sive zone, jer su one, kako tvrdi, poziv za ruskog predsjednika Vladimira Putina na miješanje i destabilizaciju.

-Evropska unija se zalaže za slobodu, demokratiju i vladavinu prava. Kao i prije 20 godina, i danas milioni Evropljana ponovo vide priliku i obećanje da postanu građani EU. I ne možemo da priuštimo još jednom da čitavu generaciju natjeramo da sjedi u čekaonici EU, kao u zemljama Zapadnog Balkana. Ne smijemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i jačom – a samim tim i sigurnijom. Naša Unija mira i slobode otvorena je za nove članove – poručila je Berbok.

Kako je naglasila, da bi dalje pristupanje zemalja EU bilo uspješno, mora da se obezbijedi da EU ostane sposobna da preduzme mjere i interno i eksterno.

Dodaje da će u tom cilju članice nastaviti da razvijaju EU „sa svom dužnom odlučnošću“.

– Čak i ako imamo intenzivne debate o tome iznova i iznova – kao što se i očekuje u velikoj porodici. Ovde je posebno dragocjeno bogato iskustvo članica EU koje su pristupile Uniji od 2004. godine, zemalja koje su uspješno savladale dug proces transformacije – naglasila je ona.

Naglasila je i da se EU mora reformisati i pripremiti za nove članice.

-Po mom mišljenju, ovo uključuje smanjenje prostora za veto u Savjetu. Moramo ostati sposobni da djelujemo i u budućoj Uniji koja potencijalno broji preko 35 članica. Ovo uključuje češće donošenje odluka velikom većinom, za razliku od postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Njemačka, kao i svaka druga država članica, takođe može biti nadglasana. Moramo se odlučno baviti proširenjem i reformama – poručila je Berbok.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.