Bečić i Šaranović sa izvršnom direktoricom EUROPOL-a, De Bol: Unaprijedili smo saradnju koja se bazira na obostranom povjerenju

0

Zamjenik premijera Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastali su se u sjedištu EUROPOL-a sa izvršnom direktoricom Katrin De Bol, sa kojom su razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i daljim modalitetima za njeno operativno snaženje.

Na početku, Bečić je izrazio zahvalnost direktorici i cjelokupnom timu na velikoj podršci i istinskom partnerskom odnosu.

“Impozantni rezultati koje postižemo na tom polju u prethodnim mjesecima, gotovo svakodnevne akcije zapljena, razbijanja krijumčarskih lanaca, privođenja bjegunaca pravdi, hapšenja i procesuiranja brojnih pripadnika kriminalnih grupa, policijskih, carinskih i drugih službenika, ali i do skoro nedodirljivih pojedinaca i bivših visokih funkcionera, upravo je rezultat snažnog partnerstva i povjerenja koje postoji između bezbjednosnog sektora, tužilaštva i EUROPOL-a, gdje posebno ističem ogromnu ulogu SPO i SDT-a“, rekao je Bečić, pa nastavio:

„Očuvanje i dalje unaprijeđenje saradnje i povjerenja između bezbjednosnog sektora i tužilaštva, ali i crnogorskih institucija i EUROPOL-a je naš imperativ i nema tog pokušaja opstrukcije koji to može poremetiti. Nastavljamo odlučno i partnerski čemu će svjedočiti nastavak konkretnih rezultata u narednim danima, mjesecima i nedjeljama, a postignuti rezultati na ovom polju su najbolja injekcija i za ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kako bi 2028. godine postali 28. članica EU”, istakao je Bečić.

Konkretne zajedničke aktivnosti koje se sprovode u borbi protiv transnacionalnog kriminala bile su predmet razgovora, a istaknuta je i snažna partnerska podrška EUROPOL-a naporima koje Crna Gora ulaže na polju suzbijanja organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na suzbijanje krijumčarenja narkotika i cigareta, korupcije na visokom nivou, potencijalnih prijetnji od terorizma, finansijskog kriminala i drugih savremenih bezbjednosnih prijetnji.

Šaranović je kazao da je uspostavljena izvanredna saradnja.

„Nastavak saradnje neće izostati, jer intenzivna snažna borba protiv nelegalnih migracija, pitanja korupcije na visokom nivou, oduzimanja imovine stečene kriminalnom aktivnošću kroz finansijske istrage su naš imperativ, a težnjom da Crna Gora nastavi svoj evropski put kao vodeća snaga na Zapadnom Balkanu, ostajemo partneri od povjerenja za dalju plodonosnu operativnu saradnju sa EUROPOL-om“, rekao je Šaranović.

Direktorica De Bol navela je da je spremna da podrži Crnu Goru, da proširi saradnju i da učini sve za nastavak iste.

„Izuzetno sam zahvalna na unaprijeđenju saradnje, koja se u ovom momentu bazira na obostranom povjerenju, na direktnoj, otvorenoj i neprekidnoj operativnoj saradnji, čemu ide u prilog i porast razmijenjenih podataka i informacija u procentu za 25%“, zaključila je De Bol.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.