Bajden: Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine

0

Američki predsjednik Džozef Bajden je poželio dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO-a na samitu u Vašingtonu u utorak.

Njegov govor bio je fokusiran na podršku Ukrajini, ali su ga takođe pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi vidjeli da američki predsjednik i dalje može da vodi.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svjetskim liderima da je „NATO moćniji nego ikad“ na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

„Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati naprijed u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada“, naveo je Bajden.

„Ovaj trenutak u istoriji zahtijeva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući riješenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

„Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape“, rekao je Bajden.

„Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina“, dodao je on.

Predsjednik Amerike je dodao da Rusija neće pobijediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Bajden koji ima 81 godinu je 12 dana izdržao iscrpljujuća pitanja o sposobnosti za funkciju, jer se neki od njegovih kolega demokrata na Kapitol Hilu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra poslije debate sa republikancem Donaldom Trampom koja je održana 27. juna.

Bijela kuća se nada da će govorom moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bajdenove verbalne neuspjehe ili znakove zabune.

Lideri NATO-a okupljaju se ove nedjelje na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa obilježava 75. godišnjicu postojanja. NATO nikad nije bio veći, ali i izazovi sa kojim se suočava su veliki – rat u Ukrajini, sve agresivnija Kina, rat Izraela i Hamasa u Gazi, a neke članice dovode u pitanje svoju posvećenost alijansi.

(Glas Amerike)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.